VIDEO – Militarii buzoieni ai Diviziei 2 Infanterie „Getica” prezenti la SABER GUARDIAN 17 – Ne antrenam impreuna pentru a ne apara impreuna

SABER GUARDIAN 17Aproximativ 8000 de militari din Fortele Terestre Romane, la SABER GUARDIAN-17. Divizia 2 Infanterie „Getica” este prezenta la exercitiul multinational SABER GUARDIAN 17, cel mai mare exercitiu din istoria Romaniei ca numar de militari si state participante, demonstrand capacitatea de reactie a tarilor aliate si partenere intr-un scenariu de aparare colectiva, prin exersarea proiectarii fortei. 

 

Militarii Fortelor Terestre Romane participa la cel mai mare exercitiu multinational desfasurat in regiunea tarii noastre, SABER GUARDIAN-17 (SG-17).

SG-17 este condus de catre Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se desfasoara, in perioada 11-20 iulie a.c., pe teritoriile nationale ale Bulgariei, Romaniei si Ungariei cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de tari aliate si partenere.

In marja SG17 sunt planificate si alte exercitii nationale sau multinationale care au rolul de a executa o gama larga de actiuni militare pentru asigurarea securitatii și stabilitatii in zona, contribuind astfel la intarirea posturii de descurajare. Aproximativ 8000 de militari din fortele terestre participa la exercitiile multinationale din tara si strainatate, astfel:

Cincu: Ziua Distinsilor Vizitatori a exercitiului intrunit cu trageri de lupta „Getica Saber 17” din marja Saber Guardian 2017 (SG17) s-a desfasurat sambata, 15 iulie, la Centrul Național de Instruire Intrunita „Getica” (CNII) din Cincu.

Aproximativ 5.000 de militari din sase tari, 650 de mijloace de lupta si 30 de aparate de zbor vor prezenta o demonstratie dinamica a unui exercitiu de tragere intrunit, care va include focuri de aviatie si artilerie, desfasurate in sprijinul unitatilor blindate terestre care apara zona impotriva unei amenintari.

Principalele structuri participante la exercitiu provin din Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), respectiv Divizia 1 Cavalerie/Artilerie si Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie, si din Fortele Terestre Romane, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” si Brigada 282 Infanterie Mecanizata „Unirea Principatelor”.

La finalul activitatii, a avut  loc ceremonia de activare a comandamentului Brigazii Multinationale Sud-Est (MN BDE-SE), care se afla in coordonarea Comandamentului Multinational de Divizie (MND-SE HQ) si reprezinta una dintre masurile luate in urma Summit-ului NATO de la Varsovia pentru intarirea prezentei aliate inaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Aliantei.

Bordusani: duminia 16 iulie, pe bratul Borcea al fluviului Dunarea s-a desfasurat exercitiul ARGEDAVA SABER-17 care a avut ca scop cresterea interoperabilitatii la nivel intrunit si multinational in cadrul actiunilor specifice trecerii peste un curs major de apa. Participanti peste 1500 de militari romani si 100 americani cu aproximativ 400 mijloace tehnice de lupta.

La actiunile militare au participat militari din comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigada 10 Geniu „Dunarea de Jos”, Brigada 1 Mecanizata „Argedava”, Brigada 9 Mecanizata „Marasesti”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Parasutisti, Batalionul 307 Infanterie Marina, precum si structuri de informatii militare si PSYOPS. Actiunile fortelor terestre au fost sustinute de un grup naval din Flotila Fluviala si aeronave ale Fortelor Aeriene Romane.

In scenariul ducerii actiunilor de lupta, militarii raniti au fost evacuati la spitalele militare instalate la Mihail Kogalniceanu, unde se desfasoara exercitiul MASCAL.

Exercitiul de evacuare medicala MASCAL, desfasurat in perioada 10-17 iulie in baza aeriana din Mihail Kogalniceanu, a asigurat un scenariu apropiat de realitate pentru antrenamentul in domeniul asistentei medicale spitalicesti pentru Brigada 30 Medicala a SUA, care conduce exercitiul, si trei spitale NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formatiunea Medicala ROL 2 a Armatei Romaniei si Formatiunea Medicala Balcanica) dislocate la Mihail Kogalniceanu.

In cadrul acestuia, militari cu diferite rani simulate a se fi intamplat in timpul fortarii cursului de apa de la Bordusani si in timpul exercitiului cu trageri antiaeriene de la Capu Midia au fost triati medical si li se vor acorda ingrijirile medicale corespunzatoare.

Romania participa la exercitiu cu Formatiunea Medicala ROL 2 Extins si cu mai multe formatiuni ROL 1 din cadrul fortelor terestre, navale si aeriene.

SMARDAN: la Centrul secundar de instruire se desfasoara exercitiul SCUTUL DE FOC la care participa 400 de militari romani din Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, Regimentul 52 Artilerie Mixta „General Alexandru Tell” si Batalionul 300 Infanterie Mecanizata „Sfantul Andrei” impreuna cu 30 de militari din Republica Moldova. Militarii se vor antrena in comun, in vederea realizarii interoperabilitatii si capacitatii de actiune intrunita a subunitatilor de artilerie terestra si mecanizate, folosind tehnici, tactici si proceduri standard NATO, specifice armelor.

CAPU MIDIA: la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizata „Marasesti” executa trageri in cadrul exercitiului TOBRUQ LEGACY intrunit cu sisteme GEPARD, iar 80 de militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani” executa trageri cu complexele KUB.

RAURENI, VALCEA: 400 de militari romani din Brigada Multinationala Sud-Est si din Brigada 10 Geniu „Dunarea de Jos” impreuna cu 1000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni si 10 britanici vor executa actiuni de lupta complexe cu trecerea peste un curs de apa pe timpul nopții.

In acelasi loc, se va desfasura si exercitiul IEL-MILU ROU-17, exercitiu planificat de Statul Major al Fortelor Terestre avand ca scop perfectionarea capacitatii Unitatii Multifunctionale cu Specific de Geniu pentru Infrastructura Logistica, in vederea planificarii si conducerii actiunilor structurilor de geniu in sprijinul celor logistice, pe timpul operatiilor in medii ostile.

CAMPIA TURZII: in cadrul exercitiului SWIFT RESPONSE, 20 de militari din Regimentul 69 Aparare Antiaeriana „Silvania” participa cu instalatii GEPARD impreuna cu 100 de militari din Batalionul 24 Vanatori de Munte “General Gheorghe Avramescu” executa misiuni de aparare a bazei aeriene.

DUD-TAUT: 300 de militari din Regimentul 69 Artilerie Mixta „Silvania” cu 70 de echipamente artileristice participa la exercitiul SILVANIA-17, care are ca scop exersarea procedurilor de sprijin prin foc a forțelor de manevra.

BRADET, GROHOTIS, TRAISTENI: 900 de militari romani din Brigada 2 Vanatori de Munte “Sarmizegetusa” si 140 de militari britanici se antreneaza in mediu muntos in cadrul exercitiului SARMIS-17.  

BABADAG: 600 de militari din Brigada 9 Mecanizata se antreneaza in cadrul exercitiului MARASESTI-17, care include trageri cu munitie reala, deplasari in campul tactic, precum si exersarea procedurilor de comanda si control la nivelul subunitatilor.

BOGATA, JIGODIN: 200 de militari din Brigada 61 Vanatori de Munte „General Virgil Badulescu” participa la exercitiul de comandament OLT-17.

MIHAIL KOGALNICEANU: 15 ofiteri din cadrul Componentei Operationale Terestre, incadreaza punctul de comanda inaintat al exercitiului.

NOVO SELO, BULGARIA: 10 ofiteri din Statul Major al Fortelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND a exercitiului SABER GUARDIAN-17, dislocat in Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei.

VARPOLATA, UNGARIA: 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” participa la exercițiul cu trageri de lupta BRAVE WARRIOR 17 ce se desfasoara la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

Militari din Fortele Terestre Romane apartinand Brigazii 2 Vanatori de Munte „Sarmizegetusa” si din Brigada Multinationala Sud-Est au insotit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie in marsul DRAGOON GUARDIAN-17, organizand impreuna cu militari din Batalionul 1 CIMIC activitati de relationare cu autoritatile si comunitatile locale din Arad, Sibiu, Ramnicu Valcea, Sinaia, Ploiesti si Slobozia, unde au organizat expozitii de tehnica sau ceremonii militare.

Avand in vedere amploarea exercitiului, asigurarea logistica este foarte importanta. Peste 1000 de militari din Fortele Terestre Romane asigura buna desfasurare a exercitiului, rolul principal fiind sprijinul natiunii gazda pentru militarii straini din Romania sau care tranziteaza teritoriul national. Politia Militara a executat peste 350 de misiuni de insotire a coloanelor militare straine si romanesti, contribuind la indeplinirea cu succes a misiunilor incredintate.Conducerea Statului Major al Fortelor Terestre coordoneaza toate activitatile ce se desfasoara in poligoane, participa la secventele de instruire si verifica modul de asigurarea conditiilor trai din taberele amenajate in teren.

Alte informatii, fotografii si clipuri video sunt disponibile pe pagina de facebook, canalul YouTube si site-ul Fortelor Terestre Romane, www.forter.ro

E.S.

https://www.youtube.com/watch?v=gDHcloRYIPg&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=SYTL7ZtpFUA&feature=youtu.be

Scroll to Top