Pe ansamblu, in intervalul 18 – 24 iulie va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, in aproape toata
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 25…37°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 8…23°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi cu caracter de
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 iulie
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura de porumb, va prezinta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si local optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. In cea mai mare parte a Dobrogei si Banatului, izolat in sudul Crisanei si al Transilvaniei, nord-estul si sudul Moldovei, sud-vestul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 iulie
Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, procesele de maturare a bobului la cerealierele de toamna, precum si cele de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare se vor desfasura in general normal, indeosebi in culturile infiintate in epoca optima, precum si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole restranse cu deficite de apa in sol din vestul, sudul si sud-estul tarii, starea de vegetatie la culturile de porumb si floarea-soarelui se va prezenta in general medie si slaba. La graul de toamna infiintat in perioada optima se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare, iar in semanaturile tardive se vor inregistra fazele de maturitate in ceara (70-100%) si deplina (40-100%). Cultura de rapita aflata la maturiate deplina (60-100%) se va recolta pe suprafete agricole extinse.
Floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului (70-100%), inflorirea (20-100%), precum si maturitatea in ceara (10-40%) la culturile infiintate in epoca optima. Sub aspect fenologic, porumbul se va afla in fazele de aparitie a paniculului (40-100%), inflorire (10-100%), matasire (10-70%) si local, maturitatea in lapte (10-30%) la hibrizii timpurii si extratimpurii. La sfecla de zahar vor predomina alungirea si ingrosarea axei hipocotile (30-100%) iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (30-100%), in principalele bazine de cultura. In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, la samburoase (cais, piersic, prun) se va inregistra recoltarea, iar la semintoase, predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharurilor. Vita de vie din aproape toate podgoriile se va afla la infrunzire, formarea si cresterea boabelor. Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole in camp, acestea fiind sistate temporar in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate pentru perioada 18 – 24 iulie
Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).
Sursa: stiriagricole.ro
A.M.