BISERICA TREBUIE IMPOZITATA! Citeste aici cum a fost dat afara din functia de consilier al Primului ministru – Eugen Teodorovici, fost senator de Buzau, dupa ce a spus ca Biserica trebuie sa plateasca impozit

IPS Ciprinel Crasnel avar zgarcaCunoscut ca unul care spune lucrurilor pe nume, putin atipic pentru un parlamentar dar totusi bun profesionist, Eugen Teodorovici, din pozitia de consilier al primului ministru, a scos “porumbelul” din gura: “Biserica trebuie impozitata….”. Imediat, de fapt de a doua zi, Primul ministru l-a demis din functie. De ce? Pentru ca, seful lui pe linie de partid – Liviu Dragnea, i-a atras atentia ca el nu doreste acest lucru si ca nu e  de acord cu asa ceva (tradus: “de BOR sa nu se atinga nimeni pentru ca e pericol la votare!” Astea de fatada, pe la colturi ii injura si ei de toti sfintii pe flausatii cu mitra!?).

 

Se cunoaste faptul ca Patriarhia a precizat de multe ori faptul ca nu i-au fost restituite proprietatile si terenurile in intregime de stat, ca atare, drept despagubire, aceasta a cerut sa nu-i mai fie impozitate activitatile, cladirile etc…necesare dezvoltarii si functionarii cultului in sine. Nimic mai fals – respectivele titluri, proprietati, terenuri etc sunt de fapt ale credinciosilor, ale poporului, deoarece potrivit Statutului BOR, Ierarhii si preotii doar administreaza bunurile, adevaratii proprietari sunt de fapt oamenii – parohia prin consiliul parohial sau eparhia prin forul omolog (asta in teorie – vezi scandalurile cu bisericile si preotii scosi cu forta din functie, etc.). Sa fim seriosi, in “atelierele” BOR, indiferent de ce este vorba…ca fac lumanari, ca tiparesc carti, croiesc vesminte sau fac mobilier se “fabrica” si foarte multe “produse” pentru uz extern, la preturi bunicele. La fel, sa ne aducem aminte de faptul ca Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei face comert cu vin si tuica - bautura interzisa in cultul bisericii (LINK aici) de cand lumea si nimeni nu s-a sinchisit pana cum sa intrebe de timbre, accize si impozite. La fel, cu imobilele din dotare – un exemplu: la Directia Agricola Buzau – cladirea aflata in spatele Bisericii Banului, se ia chirie unei institutii a statului – cea amintita – fara o forma legala…sa nu mai vorbim de investitii si conditii (nu au toaleta, nu curge apa si ploua prin acoperis)! Situatia se cunoaste de foarte mult timp dar nici ANAF, Curtea de Conturi sau alte institutii “nu indraznesc” sa intre in “gospodaria” lui Ciprinel Crasnel. La fel, indemnizatiile de la stat ale preotilor si a personalului neclerical se dau sau se iau dupa cum “vrea muschii” episcopului, fara nicio socoteala sau apel din partea organismelor de control ale statului. Un adevarat “stat” in stat exista sub ochii nostri si noi in continuare fluturam democratia si Consitutia pe unde apucam fara a tine cont ca acest mare ONG – cum e inregistrata B.O.R. suge de la stat bani publici fara nicio explicatie. Publicatia noastra a dezvaluit de multe ori asa zisele explicatii ale preotilor si ierarhilor legate de cheltuirea banului public, dar  din pacate nu s-a miscat absolut nimic in sensul lamuririi si stoparii acestui jaf national (LINK aici – chitante “taiate” de miliarde, in batjocura oricarui bun simt sau a respectarii celor mai elementare prevederi ale Codurilor si Regulamentelor financiar-contabile actuale). Asadar este cazul ca B.O.R sa urmeze Bisericii Greciei si Ierarhii, acesti puturosi - in mare parte pedofili, homosexuali sau curvari sa contribuie la PIB-ul tarii si sa nu mai exploateze credinciosii furand din banul public fara jena. Iata si alta parere sincera a unei romance de la noi, legata de impozitarea Bisericii:

De ce cred eu că biserica ar trebui impozitată

Când am citit ştirea cu Eugen Teodorovici care sugera impozitarea bisericilor, mi-am zis: ok, în ziua în care se va ajunge ca lucrul ăsta să se pună în aplicare, mă duc personal şi mă înscriu în PSD. Membru până la moarte. Dar, desigur, nu doar că au sărit liderii cât colo să nege, ci l-au şi demis pe loc pe Teodorovici din funcţia de consilier onorific al primului ministru.

Mai mult, creştinii habotnici urlau pe la subsolurile articolelor că e o acţiune de “ură împotriva bisericii”. Pe bune? Eu una plătesc impozit de la 18 ani şi nu am simţit-o nici o clipă ca semn al urii statului faţă de mine. Toţi cetăţenii români care câştigă un ban cinstit plătesc impozite (imense, în multe situaţii) şi nimeni n-o ia ca pe un semn al urii statului faţă de cetăţean. Companiile plătesc impozit pe profit (şi am tot auzit că în curând vor plăti pe cifra de afaceri) şi o tratează firesc, ca pe o îndatorire firească faţă de bugetul statului.

De ce numai biserica şi fanii ei o iau ca pe o “ură”?

“Eu zic totuşi să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin să le ajutăm să existe”, a afirmat Liviu Dragnea. Dacă impozitul te împiedica să exişti, eram toţi morţi pe mirişte.

Şi iată care-s argumentele mele în favoarea impozitării bisericii.

A) BOR e o imensă corporaţie, cu sediu central (Patriarhia), sucursale regionale (arhiepiscopii şi episcopii) şi locale (suma bisericilor dintr-un anumit oraş). Are proprietăţi imobile şi mobile, o organigramă extrem de clară, un număr mare de angajaţi şi oferă o serie de servicii, pentru care percepe diverse onorarii. Unele fixe, altele la latitudinea enoriaşului. Dar nimeni nu riscă să meargă la slujbă şi să nu contribuie la cutia milei, dacă nu vrea să fie anatemizat de comunitate.

Toate firmele din România plătesc o droaie de impozite. Pe profit, pe proprietăţi, pe salarii şi aşa mai departe. Şi majoritatea au zero subvenţii de la stat; mai mult, se luptă cu o birocraţie ca o junglă. De ce BOR ar avea scutire?

B) BOR desfăşoară activităţi comerciale

În orice biserică ai intra, găseşti o tanti care vinde diverse cruciuliţe, iconiţe, cărticele de cult şi lumânări mici şi mari, produse de biserică, şi cu venituri utilizate în folosul bisericii. Asta se numeşte comerţ, iar comerţul e acelaşi pentru toată lumea. Aşa cum bătrânica de la colţ care vinde pătrunjel din grădină e săltată prompt de organe, deşi ea o face pentru că într-adevăr moare de foame – şi legal, organele au dreptate, de vreme ce activitatea comercială trebuie impozitată – aşa şi obiectele enumerate mai sus, generatoare de venit, ar trebui supuse impozitării.

Altă activitate comercială oferită de biserici este turismul mănăstiresc, care costă bani, ca orice altă formă de bilet. Plăteşti când vizitezi o mănăstire, plăteşti pentru suveniruri locale, plăteşti pentru mesele oferite turiştilor. Nu văd diferenţa faţă de orice staţiune montană normală. Stai, ba o văd. Staţiunile montane nu-ţi impun să mături colbul drumului cu fusta în luna august.

C) Membrii BOR folosesc utilităţi publice, ca noi toţi

Pe ce se duc impozitele noastre, cel puţin oficial? Pe buna gospodărire a ţării. Instituţii funcţionale, pază şi protecţie, străzi bune, curăţenie publică şi aşa mai departe.

Nu e ca şi cum preoţii nu s-ar folosi de toate acestea, ca orice alt muritor de rând. Nu e ca şi cum biserica în ansamblul ei nu s-ar folosi de acestea ca orice altă companie.

Şi atunci?

D) Serviciul oferit de biserică nu este unul indispensabil

Singurele domenii în care are sens scutirea de impozite sunt cele vitale pentru supravieţuirea şi bunăstarea unei naţiuni. Eu, una, aş opta să scutesc de impozite educaţia şi sănătatea, pentru că fără acestea realmente nu poţi supravieţui decât în condiţii extrem de precare.

De serviciul religios te poţi dispensa fără probleme. Poţi să te rogi acasă, poţi să discuţi direct cu Dumnezeu, şi, ce e mai important, poţi trăi o viaţă demnă, generoasă, bună şi miloasă, după recomandările sale.

Preotul e ca nutriţionistul: mergi la ei să te mângâie cineva pe creştet şi să te laude că ai progresat bine, dar în definitiv, te descurci şi fără ei. Iar nutriţionistul plăteşte impozit.

E) Biserica nu e un organism neutru

Dimpotrivă, face propagandă politică şi socială foarte agresivă, şi caută activ să mâne societatea înapoi în Evul Mediu, cu familia de tip tradiţional, unde femeia e simplă proprietate şi copiii, la discreţia adultului care face din el ce vrea.

E o corporaţie care face lobby – şi încă cu extrem de mult succes; cele trei milioane de semnături ale Coaliţiei sunt obţinute, în mare parte, prin BOR.

Şi puterea civică presupune responsabilitate civică. Adică, impozit.

“Da, Lorena, dar biserica foloseşte banii pentru activităţi de caritate”.

Sunt multe ONGuri nonprofit, care real oferă caritate neutră: găzduiesc copii săraci, le distribuie rechizite şi haine, ajută bătrâni, etc. Biserica n-o face niciodată în sine. Caritatea bisericească e mereu cu valoare de convertire: “Domnul Dumnezeu îţi dă această pâine”.

Poate că Domnul Dumnezeu dă, dar fără donaţiile enoriaşilor, nu prea bagă-n traistă.

Aşadar, fără pic de ură, fără pic de patimă, am de zis doar atât: Biserica ar trebui impozitată. Sigur, pe plafoane. Parohia Măciuceştii de Vale, formată din zece bătrâne, un părinte care nici el nu mai ştie câţi ani are şi o biserică roasă de vreme ar avea venituri mult sub plafonul minim şi nu ar plăti nimic.

Dar Patriarhia Română şi toate afacerile ei adiacente ar trebui tratate ca orice mare corporaţie. De vreme ce asta sunt. Puţini manageri generali îşi permit să afişeze opulenţa Preafericitului Daniel. De ce să nu dai înapoi statului, dacă îţi merge atât de bine?

Foto: Wikipedia.”

SURSA: http://lorenalupu.com/blog/de-ce-cred-eu-ca-biserica-ar-trebui-impozitata/ 

I.G.

 

IPS Ciprinel valutist

Scroll to Top