Cicoarea este inlocuitorul perfect pentru cafea, fiind o planta ce ofera foarte multe beneficii pentru sanatate. Cicoarea creste in multe conditii, fiind originara din Europa, insa poate fi gasita pretutindeni in lume. Planta se foloseste in intregime, frunzele, mugurii si radacinile au anumite calitati binefacatoare.
Frunzele sunt folosite intr-un mod similar cu salata verde in cultura multor tari, iar radacina este adesea macinata intr-o pulbere si folosita ca substitut pentru cafea. Bautura rezultata a fost folosita de sute de ani ca un remediu pe baza de plante pentru multe boli si continua sa-si dovedeasca eficacitatea si in zilele noastre. In ceea ce priveste valoarea nutritiva, cicoarea este o mare sursa de vitamine si minerale, inclusiv zinc, magneziu, mangan, calciu, acid folic, potasiu, vitaminele A, B6, C, E si K. Acestia sunt principalii agenti care sustin toate beneficiile pentru sanatate provenite din consumul de cicoare.
Cicoare pentru probleme digestive
Un motiv frecvent pentru a adauga cicoare in regimul alimentar este pentru ca imbunatateste diverse functii ale sistemului digestiv. Cicoarea contine inulina, un probiotic puternic. Inulina este folosita pentru a combate o serie de probleme intestinale, inclusiv refluxul gastric, indigestia, arsurile la stomac, reducand in mod activ aciditatea sistemului digestiv.
Cicoare pentru mentinerea sanatatii inimii
Inulina din cicoare nu este benefica doar pentru sistemul digestiv, diverse studii au aratat ca reduce nivelul de colesterol “rau” din organism. Colesterolul
Consumul de cicoare previne cancerul
Desi cercetarile sunt inca in desfasurare in ceea ce priveste mecanismul prin care se poate preveni cancerul, extractul de cicoare a fost legat de o reducere a cresterii tumorilor. Primele rapoarte indica faptul ca acest fapt se datoreaza anumitor substante din cicoare, care au calitati antioxidante si anti-tumorale. Fitochimicalele si polifenolii prezente in cicoare au un efect pozitiv asupra prevenirii aparitiei cancerului, inclusiv cancerul de san si cancerul colorectal.
Cicoarea reduce durerea cauzata de artrita
Cicoarea a fost in mod traditional utilizata ca un tratament pentru artrita, studiile au aratat ca are proprietati anti-inflamatorii semnificative si reduce durerea cauzata de boli ale oaselor. Intr-un test realizat in 2010, 70% dintre participantii care au primit tratament cu cicoare au raportat o imbunatatire si chiar o disparitie completa a durerilor asociate cu osteoartrita. Din acest motiv, cicoarea poate fi folosita ca un agent anti-inflamator pentru dureri musculare si dureri articulare.
Cicoarea, sprijin in cura de slabire
Cicoarea este o sursa buna de oligofructoza, iar inulina din aceasta planta este o forma de fibra dietetica naturala. Elementele continute in cicoare ajuta in gestionarea greutatii si in curele de slabire. Bautura pe baza de cicoare reduce senzatia de foame si ofera satietate, ceea ce ajuta in efortul de a scadea in greutate.
Cicoarea pentru controlul anxietatii si stresului
Proprietatile sedative ale plantei reduce anxietatea si relaxeaza creierul, minimizand astfel efectele periculoase pe care stresul le poate avea asupra corpului. Extractul din radacina de cicoare poate fi folosita ca un sedativ natural pentru inducerea somnului, fiind mult mai sanatos decat somniferele disponibile in farmacii. Reducerea stresului si anxietatii pot diminua sansele dezvoltarii bolilor de inima, unui dezechilibru hormonal, aparitiei insomniei, declinului cognitiv si a imbatranirii premature. Desi exista in mod evident multe beneficii ale consumului de cicoare pentru sanatate, aceasta nu se utilizeaza in exces in cazul unei sarcini. De asemenea, femeilor care alapteaza nu le este recomandata cicoarea in cantitati mari, deoarece nu exista suficiente date despre efectele pe care le poate avea asupra copilului. Daca aveti sau ati avut calculi biliari, un consum prea mare de cicoare poate exacerba problemele vezicii biliare. Planta poate provoca reactii alergice, daca exista alergie la galbenele, margarete si ambrozie. Un alergolog poate realiza un panou alergic actualizat si, ca intotdeauna, ori de cate ori adaugati ceva nou in dieta, asigurati-va ca discutati cu medicul pentru a determina eficacitatea si siguranta. Va puteti bucura de proprietatile pe care cicoarea le ofera in bautura ce inlocuieste cafeaua, in diverse mancaruri sau in orice alta forma ce ofera toate aceste beneficii pentru sanatate.
A.D.