Minele de aur din adancuri….Pe fundul marilor si oceanelor se afla mai multe comori decat in toate muzeele lumii. Afla aici care sunt cele mai celebre
Last Updated on 16/07/2017 by Iulian Gavriluta

Comori in adancuri71% din suprafata Terrei e acoperita de oceane. Circa 90% din suprafata oceanelor este inca necartografiata. Exista paduri subacvatice si muntii subacvatici. Cel mai mare lant muntos de acest tip se intinde pe 65.000 de kilometri si trece prin Oceanele Pacific, Atlantic si Indian.

 

Cea mai mare structura vie din lume se afla tot sub ape. Este vorba despre Marea Bariera de Corali, din largul Australiei, care ocupa o suprafata mai mare decat Marea Britanie si Irlanda la un loc si include peste 3.000 de recife individuale. Coralii sunt animale nevertebrate, sub forma de polipi, care traiesc in colonii compacte si sunt interconectati prin canale calcaroase. Exista mult mai multe artefacte in adancurile oceanelor, inca nedescoperite de oameni, decat in muzeele din toata lumea. Se afla sub ape vapoare vechi de sute de ani, comori (expertii estimeaza la 20 de milioane de tone aurul scufundat de-a lungul timpului) si chiar asezari intregi… In largul coastei cubaneze a fost descoperit un oras despre care mayasii au lasat scris ca ar fi existat. Cercetatorii sustin ca nu ar fi vorba despre legendara cetate a atlantilor, Atlantida. Cea mai mare parte a oxigenului atat de necesar vietii pe Terra nu e furnizat de paduri, ci de fitoplancton, o masa de microorganisme omniprezenta in oceane, care reprezinta si hrana unora dintre mamiferele subacvatice. Daca fitoplanctonul ar disparea, ca urmare a schimbarii climei si a incalzirii oceanelor, si viata ar disparea de pe planeta noastra…Daca iei o gura de apa din ocean, vii in contact cu milioane de bacterii si virusuri. Din fericire, cele mai multe nu pun in pericol sanatatea. Cele mai multe plante si animale din lume traiesc in apele oceanelor. Si o mare parte dintre acestea ne este necunoscuta, pentru ca se afla la adancimi la care oamenii inca nu pot ajunge. In oceane au fost gasite unele dintre cele mai infricosatoare creaturi de pe Pamant. Ca sa va faceti o idee, extraterestrii din filme sunt de multe ori inspirati de monstri abisali – cel din “Alien” este un exemplu. Faima de ucigasi de oameni a rechinilor este nemeritata, de vreme ce 80% din specii nu prezinta nici un pericol. De fapt, de meduze ar trebui sa ne temem mai mult, pentru ca fac, anual, de 30 de ori mai multe victime decat rechinii!

Potrivit UNESCO, exista mai mult de trei milioane de epave pe fundul marilor, imprastiate in toata lumea. Pentru a le scoate la suprafata, omenirea ar avea nevoie de 400 de ani. In plus, comorile ar valora sute de miliarde de dolari.

1. Cea mai mare comoara - 500 de milioane de dolari

In 2007, compania de explorari marine Odyssey a scos din Gibraltar 17 tone de monede, dintr-o epava din epoca coloniala. Comoara a fost cea mai mare descoperita vreodata in lume. Tezaurul a fost numit de experti "fara precedent" si fara comparatie. Insa, guvernul spaniol a depus o plangere, sustinand ca tezaurul i-ar apartine, motivand ca ar proveni de pe nava Nuestra Senora de las Mercedes, o fregata spaniola scufundata de britanci in 1804. Dupa 5 ani de litigii, instantele de judecata au decis in favoarea Spaniei si comoara a fost inapoiata acesteia.

2. Atocha, 450 de milioane de dolari

Nuestra Senora de Atocha a transportat bijuterii, argint, aur, cupru si s-a scufundat in largul coastelor Floridei in 1622. Comoara a fost atat de mare, incat a fost nevoie de doua luni pentru a fi scoasa din adancuri. Desi Spania a incercat sa localizeze epava, ea nu a fost gasita niciodata.

3. Vasul piratilor, 400 milioane de dolari

Nava Whydah este importanta deoarece este singura corabie apartinand piratilor care a fost gasita vreodata. Ea a fost nava amiral a lui "Black Sam" Bellamy, celebrul capitan al piratilor. Epava a fost descoperita in 1984, ea contiand mai mult de 200.000 de artefacte, precum tunuri, monede si bijuterii de aur.

4. SS Gairsoppa, 200 de milioane de dolari

SS Gairsoppa a fost scufundata de un submarin german in 1941. Nava era incarcata cu argint, tezaurul costand 600.000 de lire sterline, dupa valoarea banilor la acea vreme. In 2010, compania Odyssey a scos 48 de tone de argint de pe fundul Oceanului Atlantic, scriu cei de la ziare.com.

5. Comoara cu lingouri

Geologii marini care lucrau la o mina de diamante din Africa au fost uimiti cand au descoperit o epava ingropata pe o plaja. Nava a esuat langa coasta Africii, iar comoara de la bordul sau a fost scoasa la suprafata. Aceasta consta in 22 de tone de lingouri, 6 tunuri, sabii, monede de aur si colti de elefant, toate incarcate candva pe Bom Jesus, care a disparut in anul 1533 in largul coastelor Africii de Vest.

6. Tezaurul de pe SS Republic, 120-180 de milioane de dolari

SS Republic s-a pierdut in timpul unui uragan, in 1865, in largul coastei din Georgia, ea transportand monede de aur. S-au recuperat 51.000 de monede de aur si argint, impreuna cu alte 14.000 de artefacte.

7. Comorile din Antikythera, 120-160 milioane de dolari

In 1900, scafandrii au descoperit o epava pe insula Antikythera din Grecia. In 1976, s-a recuperat cea mai importanta parte a incarcaturii. S-au gasit celebrul mecanism Antikythera, monede, bijuterii, ceramica si statui. Unul dintre cele mai bine conservate artefacte a fost o statuie remarcabila din bronz, care a fost realizata in anii 300 i.Hr.

8. Corabia cu aur, 100-150 milioane de dolari

Nava SS Central America a disparut in timpul unui uragan in 1857. Ea transporta 15 tone de aur. Unul dintre lingourile de aur descoperite a devenit cea mai importanta piesa din aur din lume, dupa ce a fost vanduta cu 8 milioane de dolari, un record mondial la momentul incheierii tranzactiei.

9. Nava Belitung, 80 de milioane de dolari

Belitung a fost prima nava araba care a fost descoperita si excavata. Ea a fost gasita in largul coastei Indoneziei. S-au descoperit la bordul sau aur si obiecte ceramice ale dinastiei Tang. Dupa excavare, marfa a fost achizitionata de guvernul din Singapore.

10. Salcombe, Anglia - neevaluata

In jurul anilor 1.200-900 i.Hr., un vas a esuat pe coasta din Devon, Anglia. In momentul scufundarii, Babilonul era inca infloritor. Descoperirea a fost facuta in 2010. Arheologii au gasit pana acum 300 de artefacte din cupru, lingouri din staniu si multe bijuterii.

Sursa: cultural.bzi.ro, historia.ro

A.M.