Tudor Arghezi a trait intr-o viata de om cat altii in zece. A fost calugarul Iosif de la Manastirea Cernica si diacon. A muncit in strainatate ca bijutier si ceasornicar. Nu si-a incheiat studiile liceale, a facut inchisoare de doua ori din cauza convingerilor politice exprimate ca ziarist. A fost interzis de comunisti, traind la limita supravietuirii din vanzarea cireselor de la Martisor „Orice viata de om incepe de mai multe ori”, spunea Tudor Arghezi si acesta pare a fi principiul dupa care si-a trait destinul intortocheat si fabulos deopotriva.
Tudor Argezi este unul dintre cei mai prolifici autori din literatura romana si unul dintre poetii cu o importanta contributie la dezvoltarea liricii romanesti. In spatele autorului lui ”Zdreanta” si al ”Florilor de mucigai” sta o personalitate complexa si un destin remarcabil. Arghezi a avut de-alungul vietii peste zece meserii, a oscilat intre credinta si indoiala in relatia cu Dumnezeu si a facut inchisoare pentru convingerile exprimate ca publicist. A fost favorizat de unele regimuri si interzis de altele, fiind considerat intr-o vreme ”dusmanul poporului”, iar in alta ”poet national”. Tudor Arghezi, pe numele sau adevarat Ion N. Theodorescu, s-a nascut la Bucuresti, pe 21 mai 1880. Tatal, Nae Theodorescu, era originar din Gorj. A fost nevoit sa se intretina singur inca de la varsta de 11 ani, din cauza situatiei financiare precare a familiei. Intre 1887 si 1891 a fost elev al Scolii primare „Petrache Poenaru”. A urmat initial cursurile gimnaziului „Dimitrie Cantemir” si mai apoi pe cele ale liceului „Sfantul Sava” din Bucuresti. Ca elev, si-a castigat banii de intretinere dand meditatii. La 16 ani s-a angajat custode la o expozitie de pictura. A abandonat studiile la 18 ani, fara sa sustina Bacalaureatul. La 18 ani era deja angajat ca laborant la o fabrica de zahar din Chitila.
Pseudonimul Arghezi, inspirat din denumirea
A folosit pentru prima data pseudonimul Tudor Arghezi in perioada 1897-1899, pe vremea cand incepuse sa publice poezii si proza scurta in reviste. Asa cum va explica mai tarziu, a ales pseudonimul Tudor Arghezi, imbinand numele de familie al tataului (Theodorescu-Tudor) cu denumirea
Calugarul Iosif de la Manastirea Cernica
Asa a ajuns viitorul poet Tudor Arghezi, la doar 19 ani, calugarul Iosif de la Manastirea Cernica. Cei patru ani in care Arghezi a purtat straie bisericesti au starnit nenumarate controverse. Autoritatile bisericesti de mai tarziu l-au considerat un calugar care a incalcat canoanele. Altii au spus despre poet ca a ales calea bisericeasca din comoditate si ca a fost avansat diacon gratie interventiilor unei rude, inalta fata bisericeasca. Cert este ca, in 1900, odata intrat in obstea Manastirii Cernica, tanarul de 19 ani parea ca si-a ales singur destinul. La slujba de calugarie asista bunul sau prieten Gala Galaction, cu care a legat inca din primii ani de liceu o trainica legatura ce urma sa dureze sase decenii. E hirotonisit diacon si adus la Mitropolie ca secretar. Mitropolitul Iosif Gheorghian il recomanda „Referent de conferentiar pentru religie comparata la Scoala de ofiteri”. Calugar fiind, Arghezi nu a intrerupt nici activitatea literara si nici pe cea publicistica. Osclinand intre credinta si necredinta, autorul celor mai necanonici Psalmi din literatura a continuat sa caute raspunsuri la intrebarile legate de existenta lui Dumnezeu, chiar intre superiorii pe linie bisericeasca. Indoiala calugarului Iosif n-a fost insa privita cu ochi buni. Arghezi nu s-a regasit in viata monahala si nici in straiele bisericesti. Pe vremea cand era slujbas al bisericii, Arghezi a avut o intensa corespondenta cu Aretia Panaitescu, o tanara de care se indragostise. Dupa o serie de critici dure aduse la adresa conducerii Manastirii Cernica si dupa mai multe abateri disciplinare, diaconul Iosif se desparte de lumea monahala. Si-a dat demisia din functia de diacon in 1905 si a plecat in Franta.
Copil nelegitim
In urma unei legaturi amoroase cu Constanta Zissu, lui Tudor Arghezi i se naste in 1905, la
Ceasornicar si bijutier
Se spune ca a facut naveta intre
Ziaristul pamfletar
Revenit in
Invinuit de tradare si colaborationism cu nemtii
In 1919, dupa o serie de articole in care si-a exprimat parerea despre mentinerea neutralitatii Romaniei in primul razboi mondial, Arghezi este invinuit de tradare si colaborationism cu forte germane. Alaturi de alti patru ziaristi, printre care si Ioan Slavici, Arghezi este condamnat la ”cinci ani de recluziune” si este intemnitat la Vacaresti. Din inchisoare, Arghezi trimite scrisori prin care cere eliberarea: ” Va cer iertaciune ca Va scriu. De la intoarcerea Dv. in
Debut la 47 de ani
In 1927, la 47 de ani, Tudor Arghezi isi publica primul volum. Debutul sau are loc la 31 de ani de la aparitia primelor scrieri. Primul sau volum de versuri, “Cuvinte potrivite”, este primit de criticii vremii cu elogii. Se spune ca unii critici au vorbit despre poetul Arghezi la aparitia primului volum tiparit ca fiind „cel mai mare poet roman de la Eminescu incoace”. Boala misterioasa In 1939, Arghezi se imbolnaveste subit si cade intr-o suferinta care parea sa ii aduca moartea. Se vindeca miraculos, datorita unui medic excentric pe nume Grigoriu-Arges. Pe seama misterioasei boli a lui Arghezi s-au facut de-alungul anilor mult speculatii. S-a spus ca ar fi avut cancer si ca gratie unui tratament miraculos excentricul doctor l-ar fi pus pe picioare. Alte voci au sustinut ca, de fapt, Arghezi nu a avut cancer ci ar fi suferit de sciatica, boala pentru care medicul nu i-ar fi administrat in realitate niciun medicament real, ci doar unul cu efect placebo.
Arghezi gazetarul
Ziaristul Arghezi spunea ca ”A injura este o arta literara tot atat de spinoasa ca si lauda“. Si-a folosit talentul literar dezvoltand pamfletul ca specie jurnalistica in presa romaneasca. ”Pamfletul se invarteste in jurul obiectului cu oarecare frumusete de corb: intre doua zboruri circulare, ciupeste, zgarie, inteapa, rupe. Pamfletul se lucreaza cu undreaua, cu peria de sarma, cu razatoarea sau cu fierastraul bijutierului; si uneori, in clipele supreme, cu sculele macelariei”, spunea Arghezi despre pamflet. Despre ziaristul Arghezi se spune ca detesta ipocrizia din breasla. „Gazetarii nostri sunt doar profesionisti. Ei se duc la punga mai mare si la reusita imediata. Muncesti zece ani intr-o redactie, cu directorul tau, cot la cot. S-ar crede ca o simpatie v-a legat si indatoriri indelungate. Dimpotriva, intr-o buna zi, sau redactorul pleaca, sau directorul il concediaza pentru ca un candidat neprevazut ii propune servicii cu pret scazut. Nici o parere de rau, nici o imbratisare, nici o nevoie de a strange legaturile mai mult, de a le face eterne intre tovarasii de pana ieri. Este adevarat ca viata este un lucru trist si tragic, dar omul dispune de resorturi mari ca sa faca din ea un apostolat sau o bucurie“, spunea poetul.
Inchis din cauza pamfletului "Baroane"
Arghezi si-a continuat intensa activitatea publicistica, concentrata pe pamflete, in care nu s-a sfiit sa-si exprime parerile chiar daca acestea erau contrare regimului in vigoare. In 1943 ajunge din nou la inchisoare din cauza unui pamflet. In pamfletul ”Baroane”, adresat sefului Legatiei Germane in
Interzis de comunisti, a trait la limita supravietuirii vanzand cirese la Martisor
Viziunea lui Arghezi despre viata si arta s-a dovedit a fi in totala contradictie cu convingerile regimului socialist impus de sovietici si, incepand cu 1947, publicistului Arghezi i se interzice orice aparitie in presa. Poetul intra in cea mai neagra perioada din viata sa. Este atacat in 1948 in ”Scanteia” intr-un celebru articol ”Poezia putrefactiei sau putrefactia poeziei”, in care intreaga opera a poetului terfelita. In cei mai grei ani din viata sa, Arghezi a fost exilat la Martisor. Cartile poetului au fost retrase din librarii, tipografia de la Martisor devastata. Comunistii au vrut sa ii ia si casa. Alaturi de sotie si cei doi copii, Barutu si Mitzura Arghezi, poetul a dus in toti anii in care a fost interzis o lupta pentru supravietuire. „Am ars ulucile din gardul gradinii. Ne era frig, nu aveam lemne, mai puneam un lemn din gard pe foc. Cand am terminat de ars gardul gradinii, am trecut la crengile pomilor din gradina. Cateodata, pe caramizi turnam gaz, ii dadeam foc si le lasam in sobele de teracota ca sa le incalzeasca", povestea Barutu Arghezi in interviurile date mai tarziu. Multi ani, familia a dus un trai la limita supravietuirii, traind din banii scosi pe vanzarea cireselor de la Martisor.
A scris pe hartie igienica
Arghezi a continuat sa scrie in toti ani in care a fost interzis. „La un moment dat, tata nu mai avea nici macar hartie de scris. A fost silit sa scrie cu creionul pe hartie de WC, care atunci se mai gasea sub forma de pachete dreptunghiulare, gaurite intr-un colt de un fir de sarma", povestea in interviuri, fiul Barutu Arghezi. S-au creat adevarate legende despre manuscrisele de la Martisor, urmarite de Securitate. Se spune ca, pentru a nu fi confiscate, manuscrisele au fost ingropate la radacina unui tei, fiind mai apoi dezgropate si ascunse in podul casei. Multe dintre insemnarile lui Arghezi din anii in care a fost interzis s-au pierdut. Altele au fost aduse la lumina de familie.
Reabilitat dupa ce a acceptat compromisul
Din 1952, Arghezi a inceput sa fie reabilitat, la sugestia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Poetul a platit un pret pentru revenirea in viata publica: articole favorabile regimului Dej. Compromisul facut cu regimul pentru a supravietui ca poet i-a permis lui Arghezi sa publice din nou, insa despre volumele din acea perioada se spune ca nu l-ar reprezenta ca poet, avand o anume inclinatie socialista. Complet reintegrat in viata publica, Arghezi este sarbatorit ca poet national in 1960, la implinirea varstei de 80 de ani si in 1965, cand aniverseaza 85 de ani. Arghezi a murit pe 14 iulie 1967 si a fost inmormantat cu funeralii nationale. Din invataturile lui Arghezi ”Nu e destul sa fii bun. Trebuie sa fii bun de ceva”. ”De la intentie la realizare e de parcurs obstacolul imens al posibilitatii”. „Dezvata-te sa respecti fatada pana ce n-ai vazut interiorul”. „A avea mult inseamna adesea a stapani putin”. „Un lenes sau un incapabil se razbuna cu scuza morala ca n-a avut noroc.” „Orice viata de om incepe de mai multe ori”. ”Viata noastra oscileaza intre doua contradictii: datoria de a spune adevarul si necesitatea de a-l ascunde”. ”Dragostea neimpartasita e ca o taiere de fierastrau in bustean uscat si se incheie cu ura si razbunare”. ”Speranta este un vis cu ochii deschisi”. ”Cartea nu aduce doar leac pentru suflet, dar si vindecarea de lene si lasitate”.
Sursa: adevarul.ro, Wikipedia, arspoetica.ro
A.D.