UPDATE – STATISTICI – IPJ Buzau la bilantul si statistica semestriala a activitatii
Last Updated on 13/07/2017 by Iulian Gavriluta

IPJ BuzauAstazi, joi, 13 iulie a.c., ora 12.00, la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau  este organizata o conferinta de presa in care va fi prezentata ,, Evaluarea rezultatelor obtinute de politistii buzoieni in primele sase luni ale anului 2017,,.

 

Conferinta de presa este sustinuta de seful Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, comisar-sef de politie Pantazi Virgil-Laurentiu.

E.S.

 

UPDATE:

In anul 2017, prioritatile nationale identificate – prevenirea infractiunilor contra patrimoniului si prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor sunt completate de prioritatea identificata la nivel local – cresterea gradului de siguranta rutiera la nivelul judetului Buzau. In primele 6 luni ale anului 2017, politistii buzoieni au organizat 2.384 de activitati cu caracter preventiv educativ cu diferite grupuri tinta, in cadrul carora au fost distribuite peste 12.000 materiale cu recomandari utile si au fost informati antivictimal peste 22.600 de cetateni. De asemenea, efectivele inspectoratului au intervenit la peste 2.000 de apeluri primite prin S.N.U.A.U. „112”, cele mai multe fiind in mediul rural, peste 1.200, iar 800  in mediul urban, timpul de interventie la evenimente in majoritatea cazurilor fiind sub 10 minute.

            Combaterea criminalitatii - aspecte generale

            In perioada analizata, pe raza judetului Buzau nu au fost sesizate fapte stradale cu grad de pericol social ridicat sau cu impact deosebit asupra membrilor comunitatii, majoritatea faptelor comise fiind din categoria celor de subzistenta.

Combaterea criminalitatii

In judetul Buzau criminalitatea sesizata a scazut cu 21%, in primele 6 luni ale anului 2017, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 6 ani, trendul fiind in descrestere din anul 2013. De asemenea infractionalitatea judiciara in perioada analizata a scazut cu 19 %, si  se afla pe un trend descendent in ultimii 6 ani, trendul fiind in descrestere din anul 2014 .  Referitor la criminalitatea stradala, in semestrul I 2017  au fost sesizate cu 16,7% mai putine fapte, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Acest gen de infractionalitate s-a aflat pe un trend descendent in ultimii 6 ani.

Astfel, pe genuri de fapte, au scazut infractiunile de furt sesizate cu 19%  si talhariile cu 44%.

Criminalitatea sesizata  in mediul rural a  scazut cu 25,8% , inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 6 ani .

Criminalitatea sesizata  in mediul  urban a  scazut cu 4,8% , inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 6 ani .

Criminalitatea contra patrimoniului

A inregistrat scaderi in perioada evaluata cu 18,3% comparativ cu perioada similara a anului 2016, mentionam ca si acest tip de criminalitate se afla pe un trend descendent incepand cu anul 2014, iar acesta este  cea mai mica valoare din ultimii 5 ani.

Criminalitatea economico –financiara

Pe genuri de infractiuni economico-financiare s-a inregistrat o scadere  a numarului de infractiuni constatate fata de perioada evaluata a anului 2016.

   Prin actiunile initiate pentru combaterea evaziunii fiscale, a fost recuperat un prejudiciu de 8.561.000 lei , reprezentand un procent de 78%, din totalul prejudiciului cauzat , in perioada supusa analizei.

In cadrul activitatilor desfasurate pe linia prevenirii si combaterii ilegalitatilor in domeniul operatiunilor cu produse din tutun, politistii au ridicat in vederea confiscarii  68.580  tigarete, 4,715 kg tutun vrac, 1 utilaj de maruntit tutunul, 1 dispozitive de confectionat tigarete, au inregistrat un numar de 5 dosare penale in acest domeniu si s-au efectuat cercetari fata de 12 persoane, din care una in stare de retinere, fiind indisponibilizat si un autovehicul.

Regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase

            Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau au derulat activitati de amploare in baza actiunilor nationale, precum si in cadrul altor planuri de masuri specifice si au aplicat 35 sanctiuni contraventionale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

            Analiza indicatorilor statistici in domeniu, evidentiaza in continuare faptul ca judetul Buzau nu reprezinta o piata ilegala pentru operatiuni cu arme si munitii, fenomenul avand un caracter izolat, cu manifestari simple, fara pericol social, in primele 6 luni ale anului  2017 nefiind inregistrate evenimente in care au fost folosite arme de foc.

            Infractionalitatea in domeniile silvicultura si piscicultura              

In perioada analizata, politistii buzoieni  au organizat 190 de actiuni, dintre care 14 in fondul forestier, 33 pe linia provenientei, prelucrarii, depozitarii si valorificarii materialului lemnos, 124 pe linia legalitatii transportului de material lemnos si 15 vizand alte aspecte din domeniul silvic.

            Au fost aplicate 159 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, in valoare de 455.000 de lei . De asemenea au fost confiscate 11 fierastraie mecanice folosite la savarsirea de infractiuni si contraventii la regimul silvic.

            Siguranta rutiera

            Cresterea gradului de siguranta rutiera a reprezentat una dintre principalele prioritati ale Inspectoratului de Politie Judetean Buzau.

Astfel au fost desfasurate peste 200 de activitati cu caracter preventiv, atat in unitatile de invatamant, la care au participat peste 2000 de elevi si cadre didactice, dar si caravane de informare in mediul rural, unde au fost sfatuiti antivictimal asupra necesitatii respectarii regulilor de circulatie, peste 4.500 de cetateni. In ceea ce priveste  siguranta participantilor la trafic, in primele 6 luni ale anului 2017 s-au produs cu 14,4%  mai putine accidente rutiere grave fata perioada similara anului trecut, a scazut numarul persoanelor decedate cu 28,3%  si a crescut  numarul persoanelor  decedate cu de 17 la 19.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost:  viteza neadaptata la conditiile de drum si indisciplina pietonilor.   Pentru indeplinirea obiectivelor stabilite, prioritatile Inspectoratului de Politie Judetean Buzau vor urmari:

-           siguranta cetateanului, prin mentinerea climatului de ordine si siguranta publica;

-           prevenirea si combaterea evaziunii fiscale ;

-           prevenirea si combaterea infractionalitatii comisa cu violenta;

-           cresterea  si imbunatatirea calitatii serviciului politienesc.

I.G.