FRANTA IN SARBATOARE DE ZIUA NATIONALA. 14 IULIE – O sarbatoare cu valoare mondiala
Last Updated on 13/07/2017 by Iulian Gavriluta

Ziua Frantei"Allons enfants de la patrie!" Franta petrece astazi, de ziua naţionala. Cea mai mare si cea mai veche parada militara din Europa, poate fi vazuta astazi pe Champs Élysées. Intre restrictiile de buget si starea de urgenta, care este in vigoare,  alesii locali au ales sa sarbatoreasca cu o ampla festivitate anuala. Francezii isi iau bagheta, camembert-ul si vinul si ies in jardin la picnic.

 

In anul 1849, o sarbatoare nationala este sarbatorita la 4 mai, aniversarea proclamarii Republicii sau ratificarea de catre Adunarea Nationala. In anul 1878, o sarbatoare nationala are loc pe 30 iunie, în timpul Expozitiei Universale din 1878. Ea este imortalizata în mai multe tablouri de Claude Monet. 14 iulie nu este numai sarbatorirea revolutiei din 1789 (cucerirea sau predarea Bastiliei, dupa punct de vedere) ci si aniversarea Sarbatorii Federatiei (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sarbatoarea reconcilierii si unitatii tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinta Natiunii si legii). ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea sa devina deviza Republicii Franceze si fraza cu valoare universala din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale cand si-au scris Constituţia.

Instituita în 1880, ziua nationala a Frantei aniverseaza implicit ambele evenimente, fiindca legea care a instituit sarbatoarea nationala specifica numai data de 14 iulie, fara sa faca referinta la an.

Dar, pentru cei dintre colegii nostri pe care amintiri tragice i-ar face sa ezite, reamintesc faptul ca 14 iulie 1789, acel 14 iulie care a vazut luarea Bastiliei, a fost urmat de un alt 14 iulie, cel din 1790, care a consacrat pe primul, prin adeziunea întregii Frante, în conformitate cu initiativa de la Bordeaux si din Bretania. Aceasta a doua zi a lui 14 iulie, care nu a costat nici o picatura de sange sau o lacrima, în aceasta zi a Federatiei Mare, speram ca nici unul dintre voi nu va refuza sa ni se alature ca sa o reînnoiasca si sa o perpetueze, ca simbol al uniunii fratesti din toate partile Frantei si a tuturor cetatenilor francezi, în libertate si egalitate. 14 iulie 1790 este cea mai frumoasa zi din istoria Frantei, si, probabil, din toata istoria. În aceasta zi a fost în sfarsit realizata unitatea nationala, preparata de eforturile depuse de atat de multe generatii si de atatia oameni mari, carora posteritatea le pastreaza o aminire recunoscatoare. Federatia, în acea zi, a însemnat unitatea voluntara”—Extras din raportul senatorului Henri Martin în numele comisiei parlamentare însarcinate sa examineze proiectul de lege din 1880.

In acest an, sub spectrul amenintarii teroriste, aproximativ 11.000 de poliţisti si jandarmi vor supraveghea vineri, 14 iulie, traditionalele festivitaţi de la Paris prilejuite de Ziua Naţionala a Frantei. Oaspetele de onoare al noului presedinte francez Emmanuel Macron va fi omologul sau american Donald Trump. Donald Trump, a ajuns la Paris in cursul zilei de joi, 13 iulie a.c. unde este invitat de onoare la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala a Frantei. "Vizita-fulger", organizata in timp-record, este menita sa stranga relatiile dintre cei doi aliati traditionali. In plus, anul acesta, se implinesc 100 de ani de cand soldatii americani au intrat in Primul Razboi Mondial, alaturi de Franta, asa ca la defilarea de vineri vor participa si trupe americane.

A.M.