Elevii critica metodele de corectare la Examenul de Bacalaureat. Consiliul National al Elevilor ia atitudine

Corectori Examen BAC"Consiliul Naţional al Elevilor isi exprima profunda indignare fata de corectarea deplorabila a lucrarilor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat din acest an. Desi in fiecare an scolar sunt sesizate inconveniente, sesiunea 2017 pare a fi marcata de erori majore de corectare a lucrarilor, erori ce afecteaza rezultatele absolventilor, inscrierea in invatamantul superior, dar si integritatea sistemului educational.

Intr-o prima instanta, in urma corectarii contestatiilor, si in acest an numeroase, se remarca  diferente mai mari de un punct fata de corectarile initiale. Printre judetele unde s-au regasit probleme de corectare amintim de Brasov, Vrancea, Constanta, Neamt, Hunedoara, Gorj si Dambovita, comisiile care au corectat lucrarile provenite din aceste judete dand dovada de lipsa de profesionalism  in acordarea punctajelor si periclitand astfel parcursul academic al absolventilor.

Mai mult decat atat, consideram inadmisibil sa existe cazuri in care elevii sa fie eliminati din cadrul examenului de Bacalaureat pe baza unor motive nefondate, precum cele semnalate in judetul Dambovita. Mai concret, elevii Ana Maria Ionita si Alexandru Toma au fost declarati eliminati din examenul de Bacalaureat in circumstantele unei presupuse tentative de frauda. Sustinem pe deplin ca eroarea apartine comisiilor care au corectat lucrarile celor doi elevi, deodata ce inregistrarile video infirma orice presupusa astfel de tentativa. In contextul in care admiterile pentru accederea in invatamantul superior incep in aproximativ doua saptamani, solicitam Ministerului Educatiei Nationale asumarea vinei si solutionarea acestor erori covarsitoare care s-au produs pe parcursul corectarii lucrarilor astfel incat rezultatele si eforturile celor doi elevi sa nu fie pe deplin compromise, odata cu parcursul lor educational.

In al doilea rand, atragem atentia asupra unui caz revoltator din judetul Suceava, in care sunt solicitate taxe pentru eliberarea diplomei de Bacalaureat si a foii matricole, fapt ce contravine legislatiei in vigoare si ce demonstreaza inca o data crezul anumitor unitati scolare conform caruia deciziiile consiliului de administratie sunt mai presus de lege.

In final, structura reprezentativa a elevilor din Romania ridica problema restructurarii examenului, astfel incat sa fie eliminati itemii subiectivi si sa existe bareme clare de notare, cu directii bine conturate de abordare a notiunilor, si solicita profesorilor din cadrul comisiilor de corectare sa acorde o atentie deosebita corectarii lucrarilor pentru o evaluare cat mai obiectiva si corecta, rezultatele examenului de Bacalaureat reprezentand pentru absolventii ciclului de invatamant preuniversitar principalul pilon de sustinere in vederea admiterii in invatamantul superior."

E.S.

Scroll to Top