Ultimele zile de accesare fonduri prin PNDR. Circa 500 milioane euro disponibili pentru fermieri
Last Updated on 11/07/2017 by Iulian Gavriluta

Fonduri europeneFermierii romani mai pot accesa fonduri europene nerambursabile, prin PNDR, pana la 31 iulie 2017, data la care se va inchide in mod automat sesiunea de depunere a proiectelor. Astfel, conform unei centralizari AFIR, fonduri in valoare de 846.000 euro mai sunt disponibile pentru sectorul ferma de familie, in cadrul submasurii 4.1 – Investitii in exploatatii agricole.

 

Pentru celelalte sectoare, fondurile au fost epuizate. De asemenea, agricultorii mai au la dispozitie sume importante in sectorul pomicol. De exemplu, pentru masura 4.1a, sectorul exploatatii pomicole, fermierii mai pot accesa pana la 169 de milioane de euro. De asemenea, in sectorul de obtinere a materialului de inmultire si plantare fructifer fondurile disponibile sunt de circa 10 milioane de euro.

Alte fonduri europene de interes pentru agricultori sunt si cele din cadrul submasurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Aici, in cadrul sectorului zona montana mai sunt disponibile fonduri in valoare de 48 de milioane de euro, iar pentru zona normala 88 de milioane de euro, conform centralizarii AFIR.

Si in cadrul submasurii 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici, fermierii mai au la dispozitie fonduri in valoare de 36 de milioane de euro – sectorul zona montana si de 143 de milioane de euro – sectorul zona normala.

Alte fonduri disponibile se mai regasesc si in cadrul unor submasuri de finantare privind investitiile agricole in Delta Dunarii:

4.1 – ITI Delta Dunarii – Investitii in exploatatii agricole – sector zootehnic

4.1a – ITI Delta Dunarii – Investitii in exploatatii pomicole – Sector zona ITI Delta Dunarii

4.2 – ITI Delta Dunarii – Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole

4.2a – ITI Delta Dunarii – Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol

4.3 I – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice

4.3 I – ITI Delta Dunarii – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice

6.1 – ITI Delta Dunarii – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

9.1 – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol

Depunerea proiectelor se realizeaza on-line pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info, pentru toate submasurile care se vor lansa in curand. Totodata, toti cei interesati sa dezvolte investitii in domeniul agricol, pomicol si in cel non-agricol, pot consulta Ghidul solicitantului pentru submasurile amintite pe site-ul AFIR, la sectiunea „Investitii PNDR”.

A.M.