Multipla lansare de carte cu Grigore Cartianu, la Buzau. Cunoscutul jurnalist va sustine si o conferinta cu tema “Crimele Revolutiei Romane. Sangeroasa diversiune a KGB-istilor din FSN”
Last Updated on 11/07/2017 by Iulian Gavriluta

Grigore CartianuBiblioteca Judeteana "V. Voiculescu" din Buzau (Strada Unirii, nr. 140 A) va gazdui vineri, 14 iulie 2017, de la ora 12.00, conferinta cu tema: “Crimele Revolutiei Romane. Sangeroasa diversiune a KGB-istilor din FSN”, sustinuta de ziaristul Grigore Cartianu. 

 

Acesta este autorul a patru carti meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfarsitul Ceausestilor”, “Crimele Revolutiei”, “Teroristii printre noi” si “Cartea Revolutiei”. De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceausestilor. Trei zile pana la Craciun”, în regia maestrului Radu Gabrea.

Conferinta va cuprinde o prezentare facuta de Grigore Cartianu, un dialog cu publicul (întrebari / raspunsuri) si o sesiune de autografe. Autorul va semna autografe pe toate cele 7 carti din seria de autor Grigore Cartianu (cele de mai sus, plus “Jurnalul unui puci ratat”, “Miracolul din noiembrie” si “Hagi”). Cartile pot fi procurate la fata locului. Intrarea este libera.

Cartile din seria de autor Grigore Cartianu

  • „Sfarsitul Ceausestilor” – vol. 1 din trilogia “Misterele Revolutiei”. Este povestea tragica si grotesca a unui cuplu dictatorial care se credea nemuritor. O carte de mare impact în Romania, cu vanzari de 147.000 de exemplare. Publicata în tiraje de mii de exemplare în Italia si Brazilia; în curs de publicare în alte tari europene.
  • „Crimele Revolutiei” – vol. 2 din trilogia “Misterele Revolutiei”. Un volum de investigatie care a schimbat profund perceptia romanilor despre evenimentele din decembrie 1989. O decriptare a diversiunilor FSN-iste, majoritatea televizate, care au dus la asasinarea a 957 de oameni. Și o concluzie cruda: cei care pozau în salvatori erau, de fapt, ucigasi cu sange rece, executanti si beneficiari ai unui plan sovietic insuportabil de cinic.
  • „Teroristii printre noi” – vol. 3 din trilogia “Misterele Revolutiei”. Revolutia tragica si comica la Sfantu Gheorghe, Brasov, Focsani, Buzau, Galati, Braila, Constanta sau Mizil. O colectie de întamplari atent investigate, care descriu atmosfera suprarealista în care oameni nevinovati au fost împuscati, înjunghiati sau linsati.
  • „Cartea Revolutiei” – o editie enciclopedica, tiparita în conditii de lux, care strange între copertele sale cele 1.600 de pagini ale celor trei volume din seria “Misterele Revolutiei”. Lucrarea, o adevarata bijuterie, contine peste 300 de imagini istorice sau inedite.
  • „Jurnalul unui puci ratat” – relatarea la cald a crizei politice din vara anului 2012. Volumul cuprinde editorialele scrise de autor zi de zi, timp de trei luni, si publicate în ziarul “Adevarul”, pe care-l conducea în calitate de redactor-sef. O carte-document.
  • „Miracolul din noiembrie” (în colaborare cu Laurentiu Ciocazanu) – fabuloasa poveste a zilei de 16 noiembrie 2014, în care Diaspora romana, solidarizata prin Facebook, a obtinut o victorie eroica. Volumul scoate la lumina destine luminoase si povesti emotionante, oferind explicatii convingatoare pentru o surpriza colosala.
  • „Hagi” – povestea vietii celui mai mare fotbalist din istoria Romaniei: Gheorghe Hagi. Un volum temeinic documentat, fara egal în privinta bogatiei de informatii. O lectura alerta, care reface saga balcanica a comunitatilor de aromani din Grecia si Bulgaria, în vremuri tragice. În 500 de pagini palpitante, autorul urmareste evolutia lui Hagi, ca om si ca sportiv, de la nastere (1965) pana la retragerea de pe gazon (2001). Este o lucrare ajunsa la editia a IV-a.
  • „Moartea Ceausestilor. Trei zile pana la Craciun” – film pe DVD. Este reconstituirea, sub forma unei docu-drama, a ultimelor trei zile din viata cuplului ceausist: 22-25 decembrie 1989. Regizorul Radu Gabrea a produs un video-document istoric, bazat pe scenariul lui Grigore Cartianu si inspirat de volumul “Sfarsitul Ceausestilor”. Filmul are 90 de minute si este prezentat în sase limbi: romana, engleza, franceza, germana, spaniola si italiana.

Autorul

Grigore Cartianu (48 de ani), nascut la Bradiceni, com. Pestisani, Gorj, este unul dintre ziaristii cu notorietate mare din Romania. A condus redactiile unor ziare importante (Adevarul, Evenimentul zilei) si a semnat mii de editoriale, interviuri si anchete gazetaresti. Este o apariţie frecventa în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent este Senior Editor al cotidianului Romania libera si realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nasul TV.

Serialul sau despre prabuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Romana (în ziar si la TV) a produs o emoţie naţionala. Romanii au aflat, şocaţi, ca au fost cobaii unui experiment sangeros. Şi ca mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se afla înca în libertate, ocupand chiar funcţii importante în stat. Fire iscoditoare, chiar aventuriera, Grigore Cartianu şi-a satisfacut stagiul militar într-o unitate de paraşutism (Buzau, 1987–1988). Este absolvent al Facultaţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Universitaţii Politehnica Bucureşti (1993).

La prabuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, Cartianu era student în anul 2. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcarile civice din 1990, care au fost înabuşite violent de catre noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.

În 1991, la 22 de ani, a debutat în presa, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din Romania: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul romanesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim-redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 pana în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevarul.

În anii dedicaţi presei sportive, a publicat doua carţi: Hora de la miezul nopţii (1995 – povestea World Cup, USA 1994) şi Hagi (2000, reeditata în 2001 si în 2014).

Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidarii evenimentelor sangeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist roman care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului roman şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, ca rasturnarea lui Ceauşescu s-a produs printr-o lovitura de stat. Tot el a dezvaluit cinismul noilor conducatori, care – în dorinţa de a confisca puterea dupa scoaterea din scena a lui Ceauşescu – au produs aproape 1.000 de morţi şi peste 5.000 de raniţi.

A publicat 8 volume, vandute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare.

A.M.