43 de buzoieni au depus dosare de finantare pentru 200 000 lei in Programul START-up Nation 2017. Termenul de depunere ar putea fi prelungit. Citeste aici amanunte

Start upt NationProgramul START-up Nation din editia 2017 este prevazut cu un buget de 1,7 miliarde de lei, bani care ar ajunge la 8.500 de firme la ajutorul maxim acordat, de 200.000 de lei. Daca la inchiderea sesiunii de inscriere ministerul va vedea ca bugetul maxim nu va fi acoperit satisfacator de cereri, va lua in calcul prelungirea sesiunii sau deschiderea ulterioara a unei noi sesiuni de inscriere in 2017.

 

Antreprenorii care vor fi admisi in programul Start-up Nation vor putea obtine credite-punte de la bancile partenere in maximum 10 zile de la momentul in care firma beneficiara primeste acordul de finantare de la stat. Avantajul creditului-punte va fi acela ca antreprenorii isi vor putea acoperi cheltuielile curente in proiect pana la efectuarea celor maximum 3 transe de plata din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

”Cei care vor aplica vor avea acces foarte rapid la bani, nu va trebui sa depuna nicio garantie personala, iar acest credit-punte va fi folosit intre perioada in care ei vor efectua cheltuielile si perioada de certificare si decont si dupa aceea sumele care le revin si inchid practic creditele-punte catre partenerul de implementare” - explicat ministrul de resort Illan Laufer.

Dobanzile si comisionale bancilor, precum si comisionul de garantare a creditului catre Fondul National de garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil. Statul impune viitoarei banci partenere o serie de conditii  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie sa-si asigure astfel cheltuielile pana la eliberera transelor de ajutor nerambursabil:

  • dobanda la credit: pachet dobanda fixa de maxim 5%/an;
  • comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
  • comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
  • alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
  • garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si in completare garantare cu  bunurile achiziţionate in cadrul programului si diferenta garantata cu bunurile achizitionate prin Program;
  • perioada de analiza si solutionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului.

Ministrul Laufer a mai precizat ca unele banci au venit cu oferte mai avantajoase decat aceste cerinte impuse de stat in program, iar in perioada urmatoare ministerul va negocia si cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru a scadea si comisionul de garantare.

Eventuala prelugire a sesiunii?

La sfarsitul saptamanii trecute erau depuse 4.703 planuri de afaceri in sistemul electronic de pe site-ul aippimm, pentru programu Startup Nation 2017. Din acestea, pe primul loc erau aplicantii din Bucuresti, cu 658 de dosare depuse, urmati de cei din judetul Cluj, cu 499 de dosare, Timis - 263, Iasi - 235. Pentru judetul Buzau au fost depuse 43 de dosare pentru obtinerea finantarii.

Sursa: startupcafe.ro

A.D.

Scroll to Top