Padurile noastre sunt in criza iar intr-o zi ne vom trezi ca…..au disparut. Am taiat dar NU am plantat mare lucru inapoi…
Last Updated on 09/07/2017 by Iulian Gavriluta

Taieri ilegalePadurile noastre sunt in criza. In 10 ani am pierdut 280.000 de hectare de padure, mare parte din zone protejate. Am reusit sa taiem 80 de milioane de metri cubi de lemn si nu am plantat mare lucru inapoi. In majoritatea cazurilor de taieri ilegale investigate, compania Holzindustrie Schweighofer a jucat un rol central.

 

Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn de esenta moale din Romania, avea un sistem de acordare de bonusuri pentru lemnul livrat peste cantitatea din contract - adica ilegal. Clientii companiei Schweighofer nu stiu sau nu vor sa stie aceste detalii pentru ca la ei produsul ajunge ca fiind certificat sustenabil si legal. Certificatele de sustenabilitate pe care Schweighofer le detine, garanteaza acest lucru.  Pana in februarie 2017, compania austriaca beneficia de 2 astfel de certificate, unul de la FSC, iar celalalt de la PEFC. Dar, lucrand impreuna, 40.000 dintre noi am reusit sa convingem FSC sa renunte la Schweighofer. Le-am prezentat dovezi, le-am trimis emailuri, le-am dat telefoane. In cele din urma, FSC s-a dezasociat de Schweighofer si a declarat ca a gasit „dovezi clare si convingatoare” ca aceasta companie a taiat lemn ilegal.

Acum este momentul ca PEFC sa urmeze aceiasi pasi si sa isi retraga certificatul. Daca si tu vrei sa nu mai vezi padurile taiate ilegal, alatura-te campaniei. Vom tine legatura in continuare si vom hotari impreuna cum procedam. Problema taierilor ilegale nu poate fi amanata la nesfarsit, iar noi nu putem ramane doar simpli spectatori. Cu cat suntem mai multi, cu atat vom fi o forta mai puternica.

PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) este un sistem de certificare forestiera care garanteaza ca lemnul respecta anumite standarde inainte de a fi pus pe piata. In cazul Schweighofer, aceste standarde nu doar ca nu sunt respectate, dar sunt incalcate in mod flagrant. In ultimii 10 ani de cand Schweighofer opereaza pe piata din Romania, compania a fost mereu acuzata ca proceseaza lemn ilegal. Dar apararea lor principala a fost ca sunt certificati, chiar daca jurnalistii care au investigat afacerile companiei estimeaza ca, de fapt, aproximativ 50% din lemnul procesat provine din surse ilegale.

Nu vrem ca lemnul taiat ilegal sa fie spalat prin certificari internationale. De aceea, cerem ca Holzindustrie Schweighofer sa nu mai beneficieze de certificari de sustenabilitate pana ce nu va putea verifica provenienta lemnului pe care il proceseaza. Prin retragerea certificatului PEFC tragem un puternic semnal de alarma, nu doar la nivel national, ci si international. Clientii Schweighofer nu vor mai avea nicio scuza pentru a continua colaborarea cu aceasta companie. Mai putini clienti se traduc in mai putina procesare si mai putin lemn taiat ilegal. Am reusit cu FSC, putem reusi si cu PEFC!

E.S.