Voiai sa te angajezi la stat? ANGAJARI BLOCATE, SPORURI MICSORATE, EVALUARI SEVERE ALE ANGAJATILOR
Last Updated on 05/07/2017 by Iulian Gavriluta

Angajari bugetariAu inceput sa apara primele efecte ale legii salarizarii! Toate posturile din sistemul bugetar sunt blocate pana la finalul anului, iar pe angajati ii asteapta evaluari drastice, care sunt prevazute chiar in proiect. Pe langa aceste majorari, care se aplica si de acum din luna iulie, dar si de la inceputul anului viitor, apar niste efecte care nu sunt tocmai placute.

 

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu spunea ca acest fapt, adica blocarea tuturor posturilor in administrarea publica locala si centrala, pana la finalul acestui an, este sigurul efect nebenefic al acestei legi. Si totusi, mai sunt cateva prevederi, pe langa faptul ca nu se vor mai face angajari in sistemul bugetar, mai sunt si niste criterii de performanta care trebuiesc respectate si niste evaluari dure pe care le vor face sefii institutiilor pe tot parcursul aplicarii legii salariale. In plus, un alt lucru cu care se vor confrunta bugetarii este limita pe care acestia si-o pot acorda la sporuri. Daca pana acum bugetarii puteau beneficia de sporuri mai mari decat salariile, de acum inainte nu se mai poate intampla acest lucru. Sporurile vor fi de maxim 30% din salarii la fiecare institutie, astfel incat sporurile sa ajunga la toti angajatii institutiei respective. Cei care pana acum aveau sporuri mai mari de 30% din salariu, acestea vor fi aduse cuantumul prevazute de lege. Legea salarizarii unitare a intrat, sambata, in vigoare dupa ce a fost promulgata miercuri de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Legea salarizarii prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56%, intr-un buget de 32 de miliared de lei pana in 2020 si 43 de miliarde pana in 2022, potrivit ministrului Muncii.

"Legea este in conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei si prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56 la suta, pe o anvelopa bugetara de 32 de miliarde de lei pana in 2020 si de 43 de miliarde de lei pana in 2022. La baza piramidei salariale, cresterile sunt de peste 100 la suta, ajungand si la 300 la suta, cum este cazul in aparare, dar scad in varf, acolo unde unele salarii erau atat de mari incat disproportia nu putea fi corectata nici macar la nivelul anului 2022", declara Lia Olguta Vasilescu, la momentul adoptarii legii.

Sursa: romaniatv.net

A.M.