Ziua Independentei SUA, Ziua in care America a devenit America. Semnificatia istorica a zilei de 4 Iulie
Last Updated on 03/07/2017 by Iulian Gavriluta

ZIUA AMERICIIAnul acesta, Statele Unite ale Americii implinesc 241 de ani de la obtinerea independentei, pe care o sarbatoresc cu focuri de artificii, gratare, petreceri si meciuri de baseball, alaturi de familie. In 4 iulie, americanii sarbatoresc adoptarea Declaratiei de Independenta, in 1776, prin care 13 colonii americane (Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia, Connecticut, Massachusetts Bay, Maryland, South Carolina, New Hampshire, Virginia, New York, North Carolina, Rhode Island, Providence Plantations) si-au proclamat suveranitatea, constituindu-se intr-o noua natiune, in afara influentei Imperiului Britanic.

« Noi consideram aceste adevaruri evidente, ca toti oamenii sunt egali, ca ei sunt inzestrati de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, ca printre acestea sunt Viata, Libertatea si cautarea Fericirii. Ca, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorand puterile lor doar din consimtamantul celor guvernati, Ca atunci cand orice Forma de Guvernare devine distructiva acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, si sa instituie noua Guvernare, stabilindu-i fundatia pe astfel de principii si organizandu-i puterile in asemenea forma, incat sa le para lor cel mai probabil sa produca Siguranta si Fericire. » - Preambulul Declaratiei de Independenta.

Cand au izbucnit primele batalii ale Razboiului de Independenta, in aprilie 1775, putini colonisti doreau independenta fata de Marea Britanie, iar cei care o voiau erau considerati radicali. Un an mai tarziu, inflacarati de ideile revolutionare ale activistului radical Thomas Paine si afectati de inmultirea taxelor impuse de Coroana Britanica, tot mai multi americani au inceput sa sustina cauza independentei. In 7 iunie 1776, cand Congresul s-a intrunit in Philadelphia, delegatul Virginiei, Richard Henry Lee, a inaintat o motiune prin care cerea independenta coloniilor. Dupa dezbateri aprinse, Congresul a amanat votul rezolutiei propuse de Lee, dar a desemnat un comitet format din cinci politicieni,  Thoms Jefferson, John Adams, Roger Sherman, Benjamin Franklin si Robert R. Livingston, care sa justifice intr-o declaratie oficiala separarea de Marea Britanie.

In 2 iulie, Congresul a votat aproape in unanimitate pentru rezolutia de independenta a lui Lee. Doua zile mai tarziu, Congresul a adoptat in mod oficial Declaratia de Independenta, care, in mare parte, fusese scrisa de Thomas Jefferson. Desi votul pentru independenta a avut loc in 2 iulie, 4 iulie a ramas ziua in care americanii isi aniverseaza independenta. Inainte de revolutie, colonistii obisnuiau sa serbeze in fiecare an ziua de nastere a regelui Marii Britanii, prin focuri de tabara, procesiuni si discursuri. In vara lui 1776, cativa colonisti au sarbatorit obtinerea independentei prin inmormantarea batjocoritoare a regelui George al III-lea, gest ce simboliza triumful libertatii si sfarsitul puterii regale in colonii. In primii ani de dupa proclamarea independentei, americanii au sarbatorit cu cititri publice ale Declaratiei, focuri de tabara, rafale de muschete si tunuri. Philadelphia a organizat prima comemorare a indepedentei in 4 iulie 1877.

A.D.