Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de vineri, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii privind drepturile persoanelor cu handicap. Una dintre prevederi este ca minorii cu handicap grav nu vor mai fi pusi pe drumuri la comisiile de evaluare.
Copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani, anunta Ministerul Muncii. Masura a fost luata din cauza cozilor formate la comisiile de evaluare, atunci cand era necesara reinnoirea certificatului de handicap. De asemenea, persoanele cu dizabilitati nu vor mai fi nevoite sa depuna o cerere pentru a primi ajutorul social, dupa ce „s-a constatat ca nu toate persoanele cu dizabilitati stiau ca trebuie sa depuna o cerere speciala pentru a primi prestatia sociala, dupa obtinerea certificatului cu handicap”.
„Noile prevederi stabilesc faptul ca prestatia sociala se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii”, explica ministerul. O alta masura cuprinsa in ordonanta de urgenta se refera la scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate in centrele rezidentiale. „5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale. Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza si mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic si mintal, care, in prezent, suporta plata contributiei in centrele rezidentiale”, precizeaza Ministerul Muncii. Guvernul a decis si sprijinirea familiilor adultilor cu handicap asistati in centrele rezidentiale. In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie. Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti. „Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii”, explica institutia. Totodata, primariile vor putea infiinta servicii sociale de tip rezidential. „Legea actuala permitea doar directiilor generale de asistenta sociala si protectia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu si autoritatilor locale. Mentionam ca o astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, si nu obligatia de a infiinta servicii”, sustine ministerul. O alta masura se refera la recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual. „Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%. In acelasi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, in conditiile in care, in practica, s-a constatat existenta mai multor regionalisme”.
A.D.