VIDEO – UPDATE – 3 firme au primit amenzi. Prefectul Judetului Buzau Carmen Ichim nemultumita de interventia ISU Buzau. Dezastru ecologic la fosta Rafinarie Venus Oil Reg din Ramnicu Sarat
Last Updated on 28/06/2017 by Iulian Gavriluta

Rafinarie Oil Vega Rm Sarat“In urma verificarilor efectuate de Institutia Prefectului, Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, ISU, Primaria Rm. Sarat, IPJ si IJJ pe terenul fostei rafinarii Venus Oil Reg, s-a constatat ca, la 2 dintre cele 3 rezervoare existente au fost luate capacele si,

 

din aceasta cauza, s-au scurs pe sol aproximativ 90 de tone de reziduuri petroliere si 105 tone de deseuri de solventi, pe o suprafata de 2500 de metri patrati, ceea ce reprezinta cea mai grava poluare inregistrata vreodata pe teritoriul judetului BuzauServiciul de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea a prelevat probe de apa din zona adiacenta, iar concluzia este ca, la acest moment, panza freatica nu a fost (inca) afectata de scurgerile de substante toxice.

Ca masuri dispuse: - Politia Locala Rm. Sarat va asigura in continuare paza obiectivului, pentru a nu mai permite accesul in zona de risc al celor care aduna fier si materiale de constructii sau al copiilor; - SGA va monitoriza permanent calitatea apei, prin prelevarea de probe si intocmirea de buletine de analiza; - cele 3 societati cu responsabilitate in acest caz, Remat Metal Master care detine deseurile metalice (rezervoarele) ale fostei Venus Oil Reg, Albina Carpatica, care trebuia sa se ocupe de punerea in siguranta a substantelor periculoase din aceste rezervoare, si lichidatorul judiciar al Venus O.R. vor fi amendate atat de politie pentru neasigurarea pazei obiectivului (ceea ce a permis furturile de materiale si declansarea poluarii), cat si de Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean  Buzau (amenzile in acest caz fiind intre 50.000-100.000 de lei pentru fiecare); - aceleasi 3 societati sunt obligate ca, in cel mai scurt timp, sa preia din nou paza obiectivului si, dupa ce va fi stabilita o firma care sa se ocupe de recuperarea deseurilor periculoase si decontaminarea zonei, acestea vor achita costurile lucrarilor de ecologizare” – a precizat pentru News Buzau, Biroul de presa al Cancelariei Prefectului judetului Buzau.

I.G.

UPDATE - In Sedinta Ordinara a Colegiului Prefectural al judetului Buzau ce a avut loc in cursul diminetii, Prefectul Judetului Buzau a facut precizarea ca vinovate de aceste scurgeri se fac trei firme care au fost amendate corespunzator. De asemnea Prefectul Judetului Buzau a precizat ca interventia ISU Buzau a fost necorespunzatoare pentru astfel de situatii si se impun discutii cu conducerea ISU Buzau pentru remedierea interventiilor in situatii similare.