LEGII privind Organizarea si Functionarea Jandarmeriei Romane i s-au adus MODIFICARI IMPORTANTE. Proiectul legislativ initiat de PSD a fost votat astazi. Vezi aici ce schimbari au fost facute
Last Updated on 27/06/2017 by Iulian Gavriluta

IJJ BuzauUn nou proiect legislativ initiat de Grupul parlamentar al PSD a trecut astazi de votul final in plenul Camerei Deputatilor. Este vorba despre modificarea si completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004, privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane.

 

Conform acestui act normativ personalul militar al Jandarmeriei Romane va avea dreptul sadetinasi sa foloseasca arme cu tranchilizante, substante tranchilizante, arme cu glont de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante, precum si orice alte mijloace de protectie si de imobilizare in situatiile in care animalele salbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos ameninta viata si integritatea corporala a cetatenilor sau integritatea bunurilor acestora. Aceste arme sau metode se vor folosi numai de catre personalul militar al Jandarmeriei Romane cu studii medii de medicina veterinara, sub indrumarea si responsabilitatea unui medic veterinar. "Modificarea legii era necesara deoarece in ultimii ani crescuse destul de mult numarul sesizarilor care aveau ca subiect diverse forme de agresiune ale animalelor, majoritatea fiind directionate catre unitatile teritoriale ale Jandarmeriei Romane, conform prevederilor legale actuale" - a precizat deputatul Marcel Ciolacu, liderul social-democratilor din Camera Deputatilor si presedintele PSD Buzau. Cu toate ca jandarmii se deplasau la fata locului, acestia nu dispuneau de mijloacele tehnice pentru a alunga sau imobiliza acele animale. De asemenea, in cazurile de braconaj, cand sunt gasite animale vii, prinse in capcane, ele trebuie eliberate imediat si, fara o dotare adecvata, jandarmii nu se pot apropia  decat dupa tranchilizarea lor (activitate care pana acum s-a facut prin apelarea altor institutii, fapt ce insemna timp in plus si, ca urmare, de multe ori era prea tarziu pentru salvarea animalului respectiv).

A.D.