ANCHETA CONTINUA – AVOCATUL POPORULUI sezizare din oficiu in cazul parintilor din Buzau carora li se solicita lunar abonamente gratuite pentru copiii cu dizabilitati. Cine se face vinovat?
Last Updated on 27/06/2017 by Iulian Gavriluta

Trans BusAvocatul Poporului, sesizare din oficiu si ancheta in cazul unor parinti de copii cu dizabilitati carora S.C. Trans Bus Buzau le solicita lunar abonamente gratuite pentru transportul in comun Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta in cazul unor parinti de copii cu dizabilitati carora S.C. Trans Bus S.A. Buzau le solicita lunar abonamente gratuite pentru transportul in comun, desi acestia au legitimatii speciale care le confera acest drept.

 

Sesizarea din oficiu si ancheta vizeaza posibila incalcare a art. 50 din Constitutia Romaniei privind protectia persoanelor cu handicap. Din informatiile difuzate de catre postul de televiziune locala, in 9 iunie 2017, desi au legitimatii speciale emise, potrivit legii, de D.G.A.S.P.C. Buzau, asistentii personali si persoanele cu handicap sunt chemate sa ridice, lunar, abonamente de la un punct de lucru al S.C. Trans Bus S.A., tichete in baza carora au dreptul sa circule gratuit. Practic, legitimatiile speciale nu le mai sunt recunoscute, contrar legii in vigoare (prevederile art. 23 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In momentul in care o parte dintre parinti au semnalat discordanta pe un site de socializare, in data de 7 iunie 2017, iar in aceeasi zi problema a fost preluata de un ONG local si a fost sesizata redactia NEWS Buzau de catre reprezentantul acestui ONG, care se ocupa cu respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, s-au purtat discutii la nivel local cu reprezentantii din Consiliul Judetean Buzau, cu Viceprimarul Municipiului Buzau, Ionut Apostu dar si cu serviciile DAS Buzau si Biroul Juridic al DGASPC Buzau. Solutia gasita, se considera valabila legitimatia eliberata de DGASPC Buzau pe durata valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, iar solutia a fost gasita cu mult timp inainte ca Avocatul Poporului sa se sesizeze. Vom vedea in urma anchetei Avocatului Poporului cine se face vinovat de toata aceasta situatie mai mult decat absurda. 

Sursahttp://www.avp.ro/comunicate-de-presa/comunicate2017/comunicat_26iunie2017_2.pdf

A.M.