Adela Petre mesager se seama al artei populare buzoiene, s-a nascut la 10 iunie 1929 in comuna Patarlagele, judetul Buzau. La cei 88 de ani ai sai, este recunoscuta pentru valoarea si autenticitatea creatiilor: piese de port popular, fete de masa, covoare de lana, carpete din par de capra.
Este membru al Academiei Artelor Traditionale. Unele dintre creatiile sale, expuse in colectii muzeale din tara si strainatate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrari in expozitii din Franta, Italia, Olanda, Grecia. Este un model de transmitere a mestesugului deprins de la batrani si continua sa adauge flori la butoniera artei populare buzoiene. Cu o intelegere perfecta a evolutiei gustului contemporan, doamna Adela Petre realizeaza piese din par de capra ce se integreaza ambientului locuintei moderne. Covoare, carpete, paretare, alese intr-o ornamentica originala si intr-o imbinare savanta a nuantelor naturale ale parului de capra, reprezinta piese de referinta pentru creatia Adelei Petre, fie ca imbraca interiorul unei case, fie ca se constituie in exponatele de rezistenta ale unor expozitii sau colectii. A donat un covor pana si Institutului Smithsonian din America. Covoare de-ale ei sunt si in muzee din Franta, si din multe alte tari. Pe toate le-a daruit. Si a facut asta cu un scop anume, ca sa raspandeasca arta romaneasca pe tot globul pamantesc.
Primul ei covor, din 1947
Aspra tesatura se simte la pipait. Primul ei covor, l-a facut in 1947. De atunci, nu a numarat cate a facut. Poate mii, poate zeci de mii. Cine sa mai stie. Se deapana amintirile din tinerete. De pe vremea cand era absolventa unui liceu industrial cu profil de tesut covoare persane. Dar altele au fost apoi drumurile ei, ca si cum isi cauta destinul. Si vede aici, vede dincolo, aruncat in santuri, par de capra. Nu mai aveau nevoie de asa ceva crescatorii de capre. Obiceiul tesaturilor din par de capra se pierduse demult. In timpuri stravechi, femeile de la tara nu se lepadau de materia asta prima, ci faceau din ea covoare si traiste, pentru ca rezultatul era un material foarte rezistent. Dar si greu de lucrat, pana la obtinerea produsului finit... Speli parul in mai multe ape, faci caierul in furca si, abia dupa ce ai tors, incepi sa te gandesti la modelul pe care vrei sa-l concepi. Dar ce a facut femeia asta cel mai mult si mai mult este ca a raspandit iubirea pentru mestesugurile romanesti in sufletele a zeci de generatii de tineri. Aici, in judetul Buzau, la Scoala Populara de Arta. Macar au invatat copiii sa aprecieze frumosul. Cu totii suntem dornici sa cunoastem un „tezaur uman viu”. Nu e doar o figura de stil, e un program national, promovat de Ministerul Culturii, sub egida UNESCO, menit sa scoata in evidenta acei oameni care si-au dedicat viata traditiilor din tara noastra, pastratori ai autenticitatii. Talentul lor, munca lor, bunatatea lor, sunt cu mult mai pretioase fata de cele mai mari comori. Si atunci cum sa nu te bucuri cand ai alaturi un asemenea om?! Joi, 29 iunie 2017, in luna in care a implinit 88 de ani, mesterul popular Adela Petre va fi declarat CETATEAN DE ONOARE al judetului Buzau. “Da si altora ce stii, sa aiba cine te pomeni”, este crezul Adelei Petre. Un crez plin de intelepciune, credinta si iubire!
A.M.