De la 1 iulie MODIFICARI IMPORTANTE ale impozitului pe venit. Vezi aici cine beneficiaza de scutirea de 16 %

Impozit venitUn ordin de ministri care intra in vigoare de la 1 iulie 2017 modifica din nou scutirea de impozit pe salariile programatorilor, iar unele firme vor fi afectate, in timp ce ale companii ar putea avea beneficii. Este vorba despre Ordinul nr. 409/4020/737/703/2017 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care se decide cine beneficiaza de sutirea de impozitul de 16% pe venitul salariatilor programatori.

Ordinul apartine ministrilor Comunicatiilor, Muncii, Finantelor si Educatiei.

Noul ordin vine cu doua modificari la legislatia in vioare:

1. Introducerea pragului de 10.000 euro - ce efecte va avea

Noua legislatie reintroduce o conditie de acordare a scutirii de 16% la veniturile programatorilor. Conditia este ca angajatorul sa fi obtinut venituri de minimum 10.000 de euro pe fiecare programator angajat, intr-un an fiscal intreg in urma.

2. Eliminarea sitagmei ”produs final” - ce efect va avea

Noul ordin, care va intra in vigoare de la 1 iulie, elimina conditia ca firmele beneficiare de scutirea de impozit pe veniturile programatorilor sa faca produse soft finale, conditie care se regaseste in legislatia inca in vigoare. Eliminarea sintagmei ”produs final” din legislatia inca in vigoare ar urma sa aiba un efect benefic pentru firmele de software din piata.

Cine beneficiaza de scutirea de 16% pe venit: care programatori de la care firme?

Au ramas nemodificate restul prevederilor legale privind scutirea de impozitul pe venitul programatorilor. 

Cele 8 ocuatii prevazute in COR, care vor fi scutite in continuare sunt:

Administrator baze de date  - Activitati de furnizare a expertizei de specialitate si a asistentei practice in managementul sistemelor de baze de date si in utilizarea datelor informatice pentru a raspunde cerintelor sistemului informatic in orice moment al ciclului de viata, in conformitate cu criteriile de calitate definite.

Analist     - Activitati de realizare a analizei in vederea definirii specificatiilor pentru construirea efectiva a sistemelor informatice, susceptibile sa raspunda cerintelor utilizatorilor.

Inginer de sistem in informatica - Activitati care combina aptitudinile analitice si de proiectare cu cunostinte adecvate de tehnologie software si hardware, in vederea definirii, proiectarii, realizarii, testarii, implementarii si modificarii sistemelor informatice ce contin software ca principala componenta.

Inginer de sistem software - Activitati de adaptare si/sau de armonizare a solutiilor hardware, software si a sistemelor de operare, precum si a aplicatiilor existente ori proiectate la necesitatile reale sau estimate ale utilizatorilor, in vederea indeplinirii cerintelor privind satisfacerea gradului de solicitare (timpul de raspuns).

Manager de proiect informatic     - Activitati de coordonare a sistemelor de dezvoltare specifice aplicatiilor informatice majore, inclusiv coordonarea personalului si urmarirea cerintelor proiectelor (informatii/date necesare, programare, analiza). Managerii de proiect dezvolta, planifica, analizeaza, estimeaza si stabilesc prioritatile aferente componentelor ce urmeaza sa fie realizate, precum si fazele si termenele de executie a proiectelor.

Programator - Activitati de realizare a programelor pentru calculator, conform unor specificati predefinite, si asamblarea lor in sisteme coerente, inclusiv testarea in vederea asigurarii conformitatii cu specificatiile.

Proiectant de sisteme informatice - Activitati care combina aptitudinile analitice si de proiectare bazate pe cunostinte de specialitate cu cunostinte in utilizarea instrumentelor software sau a limbajelor de programare, in vederea producerii si implementarii unor solutii functionale care sa corespunda cerintelor predefinite ori unor necesitati organizationale.

Programator de sistem informatic - Activitati care combina aptitudinile analitice si de proiectare cu cunostinte adecvate de tehnologie software si hardware, in vederea definirii, proiectarii, realizarii, testarii, implementarii si modificarii sistemelor informatice ce contin software ca principala componenta.

Angajatii trebuie sa aiba studii superioare pentru a beneficia de scutirea de impozit.

Acesti profesionisti scutiti de impozit lucreza in firme cu urmatoarele domenii de activitate (coduri CAEN):

  • Cod CAEN 5821 - Activitaţi de editare a jocurilor de  calculator
  • Cod CAEN 5829 - Activitaţi de editare a altor produse software
  • Cod CAEN 6201 - Activitaţi de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
  • Cod CAEN 6202 - Activitaţi de consultanţa in tehnologia informaţiei
  • Cod CAEN 6209 - Alte activitaţi de servicii privind tehnologia informatiei.

A.D.

Scroll to Top