Cum sa facem fata caniculei? Sfaturi utile, de la medicii buzoieni, pentru zilele caniculare
Last Updated on 24/06/2017 by Iulian Gavriluta

Reguli protectie caniculaMeteorologii considera canicula temperaturile care depasesc 30 de grade Celsius. Daca termometrele din adaposturile meteorologice arata temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimti va fi cu opt grade mai mare.

 

Trebuie sa recunoastem ca la 30 de grade la umbra, chiar si frumusetea femeilor incepe sa se topeasca: porii se dilata, transpiratia naclaieste subsuorile si obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasa, de disconfort, ne stapaneste viata, mai ales daca jumatate din ea o petrecem pe strada sau la birou. Prin sfaturile care urmeaza, vrem sa va ajutam sa luptati cu caldura, pentru a va pastra prospetimea, atat ca stare de spirit, cat si ca aspect corporal.

Planificati-va ziua in asa fel incat sa va petreceti cat mai putin timp afara in timpul orelor de varf ( 11:00-15:00 ). Daca trebuie sa mergiti afara, cautati umbra, folositi umbrela, palariile de soare.

Purtati o palarie si haine deschise la culoare care resping caldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.

Cand trebuie sa petreci afara mai mult timp , asigurati-va ca nu sunteti deshidrat/a si ca ati baut foarte multa apa inainte de a pleca.

Alimentatia trebuie sa fie bogata in legume si fructe care hidrateaza. Mancarea rece este mai recomandata.

Beti ceai de menta si faceti dusuri cu apa rece!

Ca sa faceti fata caniculei, consumati cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei si alegeti ceaiul de menta si bauturile puternic mineralizate, va sfatuiesc medicii.

Pentru ca prin transpiratie se elimina saruri minerale din organism, protejati-va si cu suplimente din farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.

Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile.

Temperaturile foarte ridicate pot cauza socuri calorice, socuri hipovolemice sau crampe musculare.

Pe timp de canicula, nu gatiti si nu calcati timp indelungat in camere neaerisite, deoarece va veti deshidrata, iar afectiunile deja existente se vor agrava.

In timp de canicula nu faceti sport in timpul zilei, pentru ca efortul fizic accentueaza starea de oboseala.

Si dusurile reci sau relaxarea picioarelor intr-un lighean cu apa va ajuta sa faceti fata caldurii. „Dusurile cu apa la o temperatura de 15 grade C va ajuta sa pierdeti caldura cat sa ajungeti la un anumit confort. Nu va puneti cuburi de gheata pe piele deoarece va fac sa pierdeti brusc prea multa caldura. Acestea sunt utile numai in cazul celor care au intrat in soc termic”, afirma medicii.

Exista persoane carora temperaturile inalte le provoaca stari de greata si ameteli. Remediul cel mai la indemana este un prosop umezit, care se baga 2-3 minute in congelator ca sa se raceasca. Se scoate si se pune alternativ pe frunte, pe decolteu si pe ceafa.

Evitati vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vascoase pentru piele, care nu se absorb. Ele aduna murdaria si praful si impiedica pielea sa respire normal. In locul lor, folositi mai degraba, pentru tot corpul, talc mentolat (pentru copii).

Persoanele cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt batranii , in special cei peste 75 de ani. De asemenea , persoanele care sufera de boli mentale , cei cu dementa sau cei care si in mod normal au nevoie de ajutor , persoanele care iau o anumita medicatie care slabeste sau bebelusii si copiii sub 4 ani ar fi de preferat sa evite soarele cat mai mult.

Sfaturile medicilor buzoieni pentru perioada de canicula:

Este necesar ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiul liber intre orele 09.00-19.00, precum si frecventarea locurilor aglomerate;

In cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire, preferabil din tesaturi naturale si in culori deschise);

Se recomanda cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si evitarea alimentatiei bogate in grasimi, in special de grasimi animale;

In acelasi timp se va reduce consumul de cafea si se va evita consumul de bauturi alcoolice.

Medicii atrag atentia ca respectarea acestor recomandari minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte inalte. (desprecopii.com)

Cel mai bun sfat ar fi sa nu iesi din casa atunci cand este foarte cald si sa ai provizii de apa, medicamente, alimente. Daca totusi, trebuie sa iesi, atunci fa-o dimineata, pana in ora 11, sau seara, dupa ora 19 cand incepe sa se racoreasca. Imbraca haine de culoare deschisa, pune-ti pe cap o palarie de soare si nu pleca de acasa fara sticla de apa, oricat de scurt ar fi drumul pe care trebuie sa-l faci. Mergi pe la umbra, evita aglomeratia, nu te aseza la cozi, nu astepta autobuzul. Revenit acasa, spala-te bine pe maini, cu sapun si apa multa. Nu trebuie uitat ca pe vreme calda, bacteriile se inmultesc mult mai rapid, si oricand te poti trezi cu o boala, fara sa stii de unde.  In asemenea conditii nici mancarea nu mai e sigura si exista riscul toxiinfectiilor alimentare. Spala bine fructele si legumele si multumeste-te cu mancarea gatita de acasa. Evita fast-food-urile si, in aceasta perioada, mananca, mai bine, fructe sau salata de cruditati. Un mar rece, de la frigider, nu numai ca taie setea, dar tine si de foame pana la ora mesei. Prepara-ti acasa, un suc natural, energizant, din citrice, si te vei simti bine si in forta, toata ziua. Pe vreme caniculara, evita bauturile alcoolice, bauturile racoritoare dulci care intretin setea si nicidecum nu o potolesc, bauturile energizante, precum cafeaua sau ceaiul verde, si nu abuza de inghetata.

Bea multa apa, plata sau de izvor, dar nu de la frigider. Nu astepta sa-ti fie sete. Trebuie sa stii ca numai apa potoleste setea. Daca te simti epuizat, incapabil de a-ti continua activitatea, bea un pahar de apa minerala. Te vei simti instantaneu mai bine. Daca vrei sa te racoresti, bea un ceai cald de menta.  Fa dus sau baie cat mai des, dar nu cu apa rece, risti sa racesti. Ca sa te racoresti, la birou sau in deplasare, da drumul la apa, uneste-ti mainile acolo unde se simte pulsul batand si tine-le cateva secunde sub jetul puternic si rece de apa. Lasa geamurile deschise doar pe timpul noptii. E suficient timp sa aerisesti bine toata casa iar ziua tine-le inchise si acoperite cu draperii de culoare inchisa.

A.D.