Ziua Drapelului National sarbatorita in Buzau. Vezi aici ce evenimente se pregatesc pentru manifestare
Last Updated on 23/06/2017 by Iulian Gavriluta

Ziua Drapelului BuzauData de 26 iunie a fost desemnata prin Legea 96/20 mai 1998 ca Ziua Drapelului National. Aceasta data a fost aleasa pentru a marca ziua de 26 iunie 1848 cand Guvernul revolutionar a decretat tricolorul - rosu, galben si albastru - ca reprezentativ pentru steagul national al tuturor romanilor.

 

Cele trei culori, impartite in mod egal, reprezinta principiul egalitatii, distribuirea lor in sus semnificand verticalitatea. Pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.Muzeul Judetean Buzau, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean Buzau, in colaborare cu Inspectoratul de Politie Judetean Buzau organizeaza o serie de evenimente cultural-educative dedicate Zilei Nationale a Drapelului.

In acest sens pregatim publicului o noua actiune in premiera: 

- ornarea imobilului sediului central al Muzeului Judetean Buzau si Colectiei de Etnografie si Arta Populara Vergu Manaila cu baloane tricolore;

- distribuire de stegulete tricolore soferilor participanti la trafic in zona Bulevardului Nicolae Balcescu;

- expunerea a doua panouri format A0 cu un scurt istoric al drapelului national al Romaniei;

Actiunile se vor defasura luni, 26 iunie 2017, incepand cu ora 11.00 la sediul Muzeului Judetean Buzau.

Ce au pregatit oficialitatile buzoiene:

Oficialitatile locale si judetene vor marca in perioada 25-26 iunie, la Buzau, Ziua Drapelului Romaniei, printr-o serie de manifestari organizate in Piata Dacia. Incepand cu ora 22.00 duminica 25 iunie, vor incepe manifestarile prin coborarea drapelului de pe catarg si preluarea acestuia de catre Garda Drapelului iar luni, 26 iunie de la ora 10.00, reprezentantii administratiei locale si judetene vor lua parte la „prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Lupta si ocuparea locului in dispozitiv, alocutiune referitoare la sarbatorirea Zilei Drapelului Romaniei, primirea Drapelului Romaniei ce urmeaza a fi inaltat pe catarg, rostirea frazei de binecuvantare a Drapelului Romaniei de catre preot si sarutarea acestuia de catre oficialitatile prezente la ceremonie, inaltarea Drapelului Romaniei pe catarg pe acordurile Imnului National al Romaniei”, dupa cum transmit reprezentantii Institutiei Prefectului.

La manifestari vor participa reprezentanti ai Institutiei Prefectului Judetului Buzau, Consiliului Judetean Buzau, Primariei municipiului  Buzau, serviciilor publice deconcentrate, unitatilor militare, institutiilor publice, asociatii ale veteranilor de razboi. Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie. Drapelul National — albastru, galben, rosu, de la lance — a fost decretat pentru prima oara simbol national de Guvernul revolutionar provizoriu din Tara Romaneasca la 14/26 iunie 1848, avand deviza ”Dreptate — Fratie” inscrisa pe el.

Programul manifestarilor poate fi consultat aici:  http://www.prefecturabuzau.ro/uploads/op332_07062017.pdf

I.G.

A.D.