Inchisoarea comunista din Ramnicu Sarat – Buzau ideea proiectului “Unsilence the Pain” al Liceului de Arte “Margareta Sterian” inscris in Concursul National “EUROSCOLA”

Liceul Arte Margareta SterianLiceul de Arte “Margareta Sterian” din Buzau va participa la Concursul national pentru liceeni EUROSCOLA, editia a X-a (2017), care se va desfasura sub titlul generic „Anul european al patrimoniului cultural”.

 

In acest scop, liceul a demarat un proiect avand drept activitati principale initierea unui forum interactiv in care publicul va fi informat asupra contextului istoric si simbolic al inchisorii comuniste de la Ramnicu Sarat, dar in special sensibilizat sa empatizeze cu povestile incarcerate in zidurile inchisorii prin punerea in scena a unui scurt moment dramatic. Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a elevilor si comunitatilor din care provin acestia, cu privire la promovarea rolului patrimoniului cultural in conturarea sentimentului de identitate europeana. Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care imbraca forme si aspecte variate. Printre acestea se numara monumente, situri, traditii, cunostinte si forme de expresie ale creativitatii umane transmise de la o generatie la alta, precum si colectii pastrate si gestionate in muzee, biblioteci si arhive.

Principalele obiective ale initiativei sunt: promovarea diversitatii culturale, a dialogului intercultural si a coeziunii sociale; sublinierea contributiei economice a patrimoniului in sectoarele creative si culturale, precum si la dezvoltarea locala si regionala. In vederea inscrierii in concurs, coordonatorul de proiect a invitat colectivele de elevi ale claselor a IX-a, a X-a si a XI-a sa se inscrie in proiect prin propunerea argumentata a unui obiectiv de patrimoniu urmata de activitati de promovare a acestuia, in situatia selectarii propunerii lor. Argumentele au inclinat in favoarea cladirii inchisorii de la Ramnicu Sarat propusa de o echipa formata din 21 elevi care in anul scolar 2016-2017 studiaza in clasele a IX-a, a X-a si a XI-a, la profilurile muzica, arte vizuale, arhitectura si arta actorului. Proiectul propus de acesti elevi, cu care Liceul de Arte “Margareta Sterian” se inscrie oficial in Concursul EUROSCOLA, este “Unsilence the Pain”.

Va invitam sa descoperiti legendele urbane tesute in jurul inchisorii de la Ramnicu Sarat, prin participarea la forumul interactiv, in calitate de spectator… Va invitam, de asemenea, sa descoperiti semnificatia simbolurilor proiectului, create de elevii din echipa de proiect…

Componenta echipei: 21 de elevi ai liceului si 2 profesori coordonatori: Profesor Carmen Neagu, coordonator proiect si Profesor Nicoleta Nechita, responsabil promovare-diseminare

Ziua EUROSCOLA

In cazul in care vor fi printre castigatori, elevii si profesorii din Liceul de Arte “Margareta Sterian“ care au implementat proiectul “Unsilence the Pain” in cadrul Concursului national pentru liceeni EUROSCOLA, vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, in cursul anului 2018.

Programul EUROSCOLA

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeana si pentru a promova participarea lor la constructia Uniunii Europene. Programul reuneste periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum functioneaza Parlamentul European, de a se cunoaste intre ei, de a-si impartasi viziunile si asteptarile. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reuneste peste 500 de elevi din toata Uniunea Europeana. Participantii la Strasbourg sunt impartiti in grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. In aceasta calitate ei discuta in comisii si formuleaza propuneri legislative, dezbat propunerile in plen, adreseaza intrebari, fac comentarii si adopta sau resping propunerile legislative intr-o alta limba decat limba materna. La sfarsitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Presedintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispozitie o subventie pentru acoperirea costurilor calatoriei la StrasbourgLa concursul national Euroscola pot participa elevii claselor a IX-a – a XI-a. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipa formata din cel mult 24 de elevi si 2 profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasa sau din diferite clase ale aceluiasi liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singura echipa. Un liceu nu poate participa doi ani la rand la Ziua Euroscola de la Strasbourg. In schimb, un liceu poate participa in fiecare an la concursul national. Pentru participarea la concursul national, liceele vor primi o diploma de participare si, daca vor fi invitate la Ziua Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg. La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg in anul 2018, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri la concursul national Euroscola in anul 2017 şi care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola in anul 2017 la Strasbourg, ca rezultat al concursului Euroscola din anul precedent (2016). Numarul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numarul evenimentelor planificate la Strasbourg in cadrul programului Ziua Euroscola in cursul anului 2017.

A.D.

Scroll to Top