Astazi, cea mai lunga zi din an. INCEPE VARA ASTRONOMICA. Obiceiuri si traditii la romani

Solstitiul de varaAstazi este solstitiu de vara, cea mai lunga zi din an, eveniment care marcheaza debutul verii astronomice. Solstitiul de vara din 2017 a avut loc la ora 7:24. In traditia populara, SOLSTITIUL DE VARA 2017 este asociat cu sarbatoarea Sanzienelor, cunoscuta in popor si ca Dragaica, celebrata pe 24 iunie.

In jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza(in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereazala latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor. Asociate la randul lor sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar si poartain unele locuri si numele "Cap de vara".

 Sanzienele sau Dragaica, celebrate pe 24 iunie, reprezinta o sarbatoare a iubirii si fertilitatii, legata de o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug in gospodarie, dar si de practici ale fetelor pentru a-si afla sortitul si momentul in care se vor marita.

Sarbatoarea Sanzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din "Sancta Diana", in timp ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav. Dupa unii specialisti, sarbatoarea isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, sanzienele fiind adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora.

In traditia crestin ortodoxa, 24 iunie este ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, adus pe lume la batranete de Elisabeta, eveniment ce pregateste minunea nasterii Mantuitorului dintr-o fecioara. Sarbatoarea Sanzienelor este considerate a fi si momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar si de descantec. Astfel, in Noaptea de Sanziene, femeile merg sa culeaga flori si ierburi, care vor fi folosite contra bolilor si altor rele.

A.M.

Scroll to Top