10 inventii care au schimbat lumea. Numele unui roman pe podiumul lumii
Last Updated on 18/06/2017 by Iulian Gavriluta


InventiiFara indoiala ca Homo sapiens este o specie ingenioasa. Desi ne aflam pe planeta de un timp relativ scurt (primii Homo sapiens moderni au aparut in urma cu aproximativ 200.000 de ani), prin comparatie cu varsta estimata la 4,53 miliarde de ani a Pamantului, oamenii si-au asigurat supravietuirea ca specie prin creativitate, de la primele unelte din piatra cioplita pana la internet si la colonizarea spatiului extraterestru.

 

 

1. Presa de tipar

Presa de tipar a fost inventata in timpul Sfantului Imperiu Roman de catre Johannes Gutenberg, in jurul anului 1440.  La sfarsitul societatii medievale, in Europa a avut loc o crestere exponentiala a economiei si a culturii. O alta inventie realizata de catre Gutenberg a fost cerneala pe baza de ulei. Solutia era mult mai durabila decat variantele precedente. Tiparul a ajutat la raspandirea informatiilor mult mai rapid, de la singura tipografie existenta in Mainz, Germania, tipografiile au inceput sa apara in peste 270 de orase din Europa.

2. Becul

Incepand cu anul 1878, Thomas Edison a inceput sa lucreze intens la conceperea unui sistem de iluminare electric care sa poata fi folosit la scara larga– practic, ceea ce astazi numim bec. Primele becuri incepusera sa apara inca de la inceputul secolului XIX, unii dintre cei mai de seama oameni de stiinta ai lumii au creat cate o varianta, insa fiecare dintre acestea avea carente serioase: fie durata de “viata” era mult prea scurta, fie producerea lor necesita cheltuieli exagerate, fie aveau un consum de curent electric mult prea mare.

 3. Avionul

In 3 septembrie 1950 a incetat din viata inventatorul, constructorul de avioane si motoare Traian Vuia (n.17/29 august 1872), membru de onoare al Academiei Romane. In 1906, a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul. Ziua de 18 martie 1906 va inregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum si primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decat aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Prioritatea unui astfel de zbor ii este atribuita in mod eronat francezului Santos-Dumont, care a obtinut aceasta realizare doar la 13 septembrie, acelasi an 1906.

4. Computerul personal

Computerul a fost utilizat initial pentru realizarea unor calcule matematice, acestea fiind de dimensiuni mari. Primul computer personal a devenit operational din 1946. Primul computer utilizat de o singura persoana a fost LGP-30, creat in 1956 si vandut pentru 47.000 de dolari, echivalentul a 414.000 de dolari din prezent.

5. Vaccinul

Despre Pasteur au auzit multi, si poate sunt destui cei care stiu ca el a creat vaccinul impotriva turbarii. Unii au auzit, poate, si despre Edward Jenner, care a contribuit, prin munca sa, la eradicarea variolei - singura boala umana care a fost eradicatavreodata. Dar despre Maurice Hilleman cati stiu? Si totusi, el a contribuit hotarator la dezvoltarea acestui domeniu al cercetarii medicale - vaccinologia. A inventat sau imbunatatit peste 25 vaccinuri - printre ele, mai mult de jumatate dintre cele 14 recomandate in mod obisnuit in schema de vaccinare a copiilor in tarile occidentale -, iar omenirea ii datoreaza salvarea a multe milioane de vieti umane. Si totusi, a ramas aproape necunoscut...

6.Automobilul

Precursoarele automobilelor moderne au fost cele actionate de motorul cu abur, realizat in  1672 de catre Ferdinand Verbiest. In unele acceptiuni Karl Benz este considerat inventatorul automobilului, in 1886. Acesta a fost si initiatorul primei constructii de automobile in serie, in Germania.

7. Ceasul

Primele ceasuri au aparut in Europa in jurul secolului XV, ceasurile de mana incepand sa devina populare in 1920, la inceput fiind purtate doar femei. Abia apoi barbatii au inceput sa poarte ceas de buzunar, militarii fiind primii barbati care au purtat ceasuri de mana.

8. Telefonul

Folosim telefonul pentru a vorbi, pentru a trimite mesaje, pentru a face fotografii si pentru a naviga pe internet. Fara imaginatia unui inventator nascut in Scotia, nici unul dintre aceste obiceiuri ale omului modern nu ar fi fost posibile. Alexander Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite. In transmitatorul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet.

 9. Refrigerarea

Anterior construirii frigiderelor, oamenii utilizau beciurile in care era stocata gheata sau zapada din perioada iernii. In secolul XVIII, William Cullen a realizat prima refrigerare artificiala. Insa primele masinarii de acest tip au fost inventate de catre expertii americani si britanicii in secolul XIX.

 10.  Aparatul fotografic

Anterior inventarii aparatului fotografic a fost camera obscura, utlizata chiar din antichitate.  Prima fotografie a fost realizata in 1839 de catre Louis Daguerre. Inca de la realizarea primelor fotografii, inventatorii incercau sa realizeze imagini color. Primele fotografii de acest tip au fost realizate 1861 de catre fizicianul James Clerk Maxwell.

Sursa: descopera.ro

A.D.