Concursul Naţional “EUROSCOLA 2017-2018 “ la Liceul cu Program Sportiv „I. B. Soter”. Un lobby pentru restaurarea unui monument istoric!

Euroscoala LPS News BuzauLiceul cu Program Sportiv „I. B. Soter” , participă la Concursul Naţional“ Euroscola“ 2017-2018, care se desfăşoară sub titlul „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identităţii europene”. Un grup de elevi ai clasei a X a G, coordonaţi de către profesorii Iuliana Daniela Moise şi Adrian Constantin participă la acest concurs cu proiectul „Pivniţa brâncovenească de la Izvoru Dulce - Nenciuleşti”, din comuna Merei, judeţul Buzău.

 

Potrivit organizatorilor, proiectul îşi propune să dezvolte competenţe şi abilităţi civice în rândul elevilor,  privind promovarea şi prezervarea patrimoniului cultural-istoric local dar şi atenţionarea opiniei publice asupra stării monumentelor istorice.

Pentru a avea o imagine cât mai clară a activităților derulate in cadrul Liceului cu Program Sportiv„I. B. Soter” vom prezentadesfăşurarea programului:

DESIGNUL ACTIVITĂŢII-CONCURS EUROSCOLA 2017/2018

     Titlul activităţii: Harta patrimoniului rănit din judeţul Buzău

Obiective:

-         Cunoaşterea de către elevi a ABC-ului cadrului legislative referitor la protejare a monumentelor istorice de peteritoriul României;

-         Prezentarea stării actuale a monumentelor istorice din judeţul Buzău şi responsabilizarea elevilor pentru a adopta o poziţie activă în plan social, în sensul de a atrage atenţia asupra necesităţii salvării acestor monumente;

-         Stimularea atitudinii de implicare civică a elevilor în raport cu factorii de răspundere şi comunitatea, prin acţiuni directe de tragere a unor semnale de alarmă privind degradarea progresivă a monumentelor istorice, dar şi prin acţiuni de promovare a acestor obiective de patrimoniu, în sensul valorificăriilor optime pentru imaginea culturală a judeţului Buzău;

-         Proiectarea unei mini-campanii de promovare a unui monument istoric aflat în stare de colaps, cu scopul atragerii atenţiei privind necesitatea restaurării şi conservării acestuia;

-         Pledarea pentru integrarea activă a unui monument pe harta turismului judeţean şi pentru desfăşurare aunor acţiuni culturale, în măsură să evidenţieze valoarea arhitecturală şi istorică a acestuia.

Desfăşurarea activităţii:

-         Etapa I

Tema activităţii – Ce trebuie să cunoaştem despre legislaţia privind monumentele istorice şi cum putem proteja aceste monumente?

Locul activităţii: Muzeul Judeţean Buzău

Responsabil activitate: Dr. Laurenţiu Grigoraş, directorul Muzeului Judeţean Buzău, şi dr. Daniel Costache, director-adjunct al Muzeului Judeţean Buzău

-         Etapa a II-a

Tema activităţii – Un S.O.S. pentru patrimonial istoric din judeţul Buzău! Repere pe harta patrimoniului rănit.

Locul activităţii: Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas-Soter“, Buzău

Deschiderea activiăţii:

Profesor Iuliana Moise, consilier educativ – prezentarea proiectului EUROSCOLA 2017-2018;

Profesor Adrian Constantin – prezentarea unui material care punctează cota avansată de degradare a unor obiective de patrimoniu de pe raza judeţului Buzău şi vizionarea unui film documentar despre un obiectiv istoric, în speţă, pivniţa medievală din epoca brâncovenească de la Izvoru Dulce – Nenciuleşti (comuna Merei).

Etapa a III-a

-         Desfăşurarea unei excursii tematice cu elevii clasei a X-a G la Izvoru Dulce – Nenciuleşti pentru cunoaşterea şi observarea directă a stării de degradare în care se află pivniţa brâncovenească de secol al XVII-lea, monument din categoria A din LMI, dar şi pentru cunoaşterea valorii arhitecturale a acestui obiectiv şi a funcţionalităţii sale în epoca medievală. Tot în cadrul acestei excursii tematice, elevii selectaţi în concurs vor realize un scurt videoclip – semnal pentru a atrage atenţia asupra necesităţii unei intervenţii neîntârziate pentru restaurarea profesionistă a acestui monument istoric.

Diseminarearezultatelor proiectului:

-         Realizarea unei mini-expoziţii panotate cu imagini care surprind toate cele trei etape ale activităţii;

-         Încărcarea unor material pe pagina de facebook destinată expunerii activităţilor LPS în cadrul Concursului Naţional EUROSCOALA 2017- 2018;

https://www.facebook.com/Concursul-national-Euroscola-20172018-438383113197258/

-         Realizarea unui album foto şi a unei broşuri a activităţilor derulate în format PDF;

-         Încărcarea pe canalulYoutube a unor materiale video legate de activitatea derulată;

-         Distribuirea unui comunicat de presă în care să fie prezentate, în mod amănunţit, etapele activităţii derulate.

Menționăm şi faptul că elevii angrenați in proiect au completat un chestionar in care au avut posibilitatea să isi exprime opinia vizavi de problemele patrimoniului istoric şi gradul lor de incredere in ceea ce priveşte posibilităţile salvării acestuia. Elevii clasei a X-a G au confectionat si un banner cu sloganul S.O.S .! PIVNITA BRANCOVENEASCA ,destinat viziteip e care o vor face la ruinele la Izvoru Dulce – Nenciulesti. Intreaga activitate se bucură de sprijinul unui parteneriat stiinţific si cultural acordat de către Muzeul Judeţean Buzău dar si unul de de presă acordat de către ziarul NEWS BUZAU “O altfel de presă” (www.newsbuzau.ro/ Director general, coordonator știri Iulian Gavriluta )

Redacția NewsBuzau deţine exclusivitate asupra activităților derulate !

E.S.

 

 

euroscola material presa proiect News Buzau

 

concurs inscriere

Scroll to Top