Astazi Lasata Secului, maine incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Last Updated on 11/06/2017 by Iulian Gavriluta

Sfintii Apostoli Petru si PavelPostul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel dureaza pana pe 29 iunie, cand sunt sarbatoriti cei doi mari sfinti. Din cele patru posturi de peste an, acesta este singurul cu zi de incepere si durata variabile, depinzand de data la care praznuim Sfintele Pasti  si Rusaliile (Pogorarea Sf. Duh, la 50 de zile dupa Inviere).

Postul incepe de obicei lunea, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii. Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintilor sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli.

O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost tot numai de doua zile, 27-28 iunie.

Postul Sfintilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sanpetrului. El a fost instituit in cinstea Sfintilor Apostoli ca o imitare a vietii lor deosebite si a pregatirii pe care ei o faceau inainte de a incepe o lucrare aparte. Pe parcursul timpului, postul a fost numit si postul Cincizecimii pentru ca este foarte apropiat de Praznicul Cincizecimii (Rusalii) si se pretuiesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Regula spre a afla durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseste urmatoarea regula: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atatea zile tine postul.

 

Vechimea Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

Dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel

In Postul Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica se mananca peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste avem si luni, marti si joi, numai daca in aceste zile praznuim un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

Sursa: crestinortodox.ro

A.D.