ASA NU, ASA DA! Judetul Buzau pe locul 23 la taieri ilegale de arbori si pe locul 3 la sesizarile pe 112 potrivit raportului GREENPEACE
Last Updated on 08/06/2017 by Iulian Gavriluta

Raport taieri ilegaleIn 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de taieri ilegale la nivel national, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contraventii si fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi. Vestea buna e ca desi in anul 2016 s-au inregistrat 5.222 de infactiuni, cifra aceasta reprezinta o scadere cu 47% fata de anul anterior.

Injumatatirea numarului de cazuri de taieri ilegale e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numarul si valoarea sanctiunilor, a unei mai mari implicari a societatii civile in procesul de semnalare si a cresterii rolului Jandarmeriei in procesul de constatare si sanctionare. Judetul Buzau se afla in raportul Greenpeace pe locul 23, inregistrandu-se un numar de 172 de taieri ilegale. Potrivit raportului s-a constatat o valoare medie de 14,82 m3 taiati ilegal/caz in anul 2016, la nivel national. Un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale l-a avut societatea civila, cu ajutorul instrumentelor puse la dispozitie de catre autoritati ca urmare a modificarii legislatiei in domeniu si a cresterii gradului de transparenta - aplicatia de mobil Inspectorul Padurii si site-ul www.inspectorulpadurii.ro. In judetul Buzau s-au inregistrat 76 de sesizari facute de cetateni. In cursul anului 2016 s-au inregistrat 16.214 de apeluri la numarul de urgenta 112, facute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, reprezentand o scadere cu cca. 19% fata de anul anterior. Cele mai multe apeluri la numarul de urgenta 112 pentru verificarea legalitatii transporturilor de material lemnos au fost efectuate in judetele Gorj – 22%, Hunedoara si Buzau cu 6% fiecare din totalul apelurilor efectuate la nivel national.

A.D.