„SPINNER”- „Jucaria degetelor nelinistite” virala printre elevii buzoieni. Vezi aici pareri pro si contra despre jucaria copilului tau
Last Updated on 07/06/2017 by Iulian Gavriluta

SPINNERVandute pentru zeci de lei, aceste ”hand spinners” sau ”fidget spinners” sunt vedeta surpriza a acestei primaveri. De la sfarsitul lunii aprilie toate tarile europene sunt afectate de aceasta „nebunie rotativa”. Aceasta noua moda ar putea sa dispara in cateva luni, la fel de brusc cum a aparut.

 

Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor. Fiecare om suporta stresul in mod diferit, acesta este o parte inevitabila din viata. Organismul uman este suprasolicitat de munca excesiva si lipsa de somn dar si de anumite afectiuni si boli si astfel rezista mai greu la stres. Uneori apar destul de usor motive de ingrijorare si acestea produc stres. Pentru reducerea stresului pot fi folosite diferite tehnici de relaxare (ex. meditatie, masaj, respiratie profunda, yoga, muzica, imagini induse, bio-feedback, etc.) dar si anumite jucarii antistres care au dimensiuni mici, se manevreaza cu mana si se rotesc de-a lungul degetelor. Acestea sunt interesante, iti tin mainile ocupate si te fac sa te concentrezi spre altceva si sa uiti de situatiile stresante. Cu ajutorul lor scapi de gandurile negative care te streseaza, de problemele de anxietate, iti calmezi nervii si astfel reusesti sa te simti mai bine. Una din cele mai bune mini jucarii antistres la moda in acest an este Fidget Spinner, care conform celor de la Forbes iti creste capacitatea de concentrare si te ajuta sa-ti reduci simptomele neplacute cauzate de anxietate, deficit de atentie si stres. Sunt si pareri care spun ca jucaria Spinner creeaza probleme de concentrare, nu calmeaza stresul. Multi profesori americani care s-au declarat satui de ”spinners” pe Twitter, nu mai tolereaza aceste jucarii decat la solicitarea expresa a parintilor. Sau atunci cand nevoia este dovedita, asa cum este uneori cazul copiilor cu tulburare de deficit de atentie, hiperactivitate sau anumite forme de autism. Alte scoli din Statele Unite ale Americii, Franta sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv in timpul pauzelor.

Pare nou , dar e vechi de 20 de ani, de fapt, spinner-ul a fost creat acum doua decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de sapte ani. Ea nu si-a putut permite brevetul pentru jucaria devenita acum omniprezenta, asa incat nu primeste niciun penny din vanzari, dar insista ca este „multumita” de popularitatea ei brusca, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a detinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat in 2005 pentru ca nu-si putea permite taxa de reinnoire de 400 de dolari. Hettinger declara ca originea spinner-ului se afla intr-o „o vara oribila” la inceputul anilor 1990, cand suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimuna care provoaca slabiciune musculara si avea grija si de fiica ei, Sara, acum in varsta de 30 de ani. Asadar pro si contra, important este cat si cum folosesc copiii “FIDGET SPINNER”.

A.D.