PROIECT INOVATOR – Parlamentarii vor infiintarea unor ateliere de ucenicie pe langa centrele de plasament

Centre mestesugarestiMai multi deputati PSD au depus in Parlament un proiect de lege care prevede infiintarea unor Ateliere sau Centre de Ucenicie care sa functioneze pe langa casele de copii sau centrele de plasament, unde copii sa invete o meserie.

”Actuala legislatie nu prevede masuri sociale de integrare a copiilor din centrele de plasament, care la varsta majoratului pur si simplu sunt lasati pe strada, la voia intamplarii. (...) Infiintarea unor Ateliere sau Centre de Ucenicie, care sa functioneze pe langa centrele de plasament este o masura care poate ajuta acesti tineri aflati in pragul excluderii din centrele de plasament sa invete o meserie traditionala, o meserie pe care sa o practice dupa excluderea din centrul de plasament. In acest fel tinerii vor fi atrasi sa identifice potentiale surse de venit bazate pe practicarea meseriei invatate, putand sa isi construiasca propria viata in care sa se simta confortabil”, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ.

Conform initiatorilor, proiectul de lege are ca scop in principal educarea si integrarea tinerilor care implinesc varsta de 18 ani in Casa de copii sau Centrul de plasament, in societatea si sustinera acestora pentru a-si asigura  o sursa de venit prin incadrarea intr-o unitate economica sau prin infiintarea unei societati comerciale, prin asigurarea unor facilitati fiscale pentru acestia, in situatia in care isi deschid propria afacere, sau pentru angajatorii lor, in situatia in care sunt incadrati dupa terminarea cursurilor.

Potrivit proiectului de Lege, in atelierele sau centrele de ucenicie infiintate pe langa casele de copii sau centrele de plasament copiii cu varste intre 16 si 18 ani vor invata si practica diverse meserii, cu preponderenta traditionale. Coordonarea activitatilor de invatare si practicare a meseriilor va fi facuta de persoane specializate in respectiva meserie, angajate pe postul de ”coordonator curs”, posesori de diplome de absolvire a unor scoli de maistri sau cursuri de pregatire, care sa demonstreze ca au practicat meseria respectiva timp de cel putin 10 ani.

Bunurile si produsele obtinute in urma desfasurarii activitatilor practice pot fi vandute, iar banii folositi vor reprezenta sursa de autofinantare a proiectului.Dupa absolvire, vor primi o diploma sau certificat de calificare, in meseria respectiva. Aceasta le va da dreptul de a profesa in acea meserie, fara sa mai fie nevoie sa dea examene la alte intitutii.

A.D.