3 iunie 2017 – “Pogorarea Sfantului Duh” sau “Cincizecimea (Rusaliile)” este actul de trecere a lucrarii mantuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa in oameni. Duhul Sfant coboara in chipul limbilor de foc peste apostoli, peste fiecare in mod distinct
( Fapte2, 1, 3, 4), precum si peste cei care, ascultand predica apostolilor, s-au botezat (Fapte 2, 37, 38), dand nastere Bisericii. Biserica cuprinde pe toti cei incorporati in Hristos prin botez, mirungere si euharistie, pe cei care cred si marturisesc ceea ce crede si marturiseste Biserica. Membrii Bisericii sunt credinciosii impreuna cu ierarhia. Credinciosii nu sunt elemente pasive in Biserica, ci impreuna lucratori cu preotii pentru mantuirea lor, dar dupa masura darului primit de ei, silindu-se sa cunoasca si sa aprofundeze adevarurile de credinta, sa se purifice de patimi, daruindu-se lui Dumnezeu ca fapturi noi in Hristos.
Biserica este o comunitate concreta de credinciosi, organizata dupa imaginea Sfantului Ap. Pavel “ Precum intr-un singur trup avem madulare si madularele nu au aceeasi lucrare, asa si noi cei multi suntem in Hristos si fiecare suntem madulare unii altora si avem felurite daruri, dupa harul ce ni s-a dat.(Rom. 12, 4-8).
“Iar cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti adunati impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede si aumplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai.” (Fapte 2, 1-13). Trebuie sa intelegem ca atat in Faptele Apostolilor, cat si in Epistola intai catre Corinteni se vorbeste despre glosolalie ca despre vorbirea in limbi omenesti, in limbile deja vorbite de unele popoare. (I Cor 12,28,30); ( Fapte 2, 8-12). Nu poate fi vorba de despre vreo limba a ingerilor, pentru ca in loc sa usureze raspandirea Evangheliei printre neamuri, ar fi ingreunat acest lucru. Odata cu vestirea Evangeliei la alte neamuri acest dar exceptional a incetat. Prin apostoli Hristos a incredintat Bisericii intregul adevar dumnezeiesc revelat, cuprins in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.
Obiceiuri si superstitii populare
In popor Rusaliile se mai numesc si Iele si sunt zane ale apelor, fapturi fantastice, fiicele lui Rusalim Imparat. „Iele”nu este de fapt un nume, ci pronumele „ele” din vorbirea populara. Conform legendelor, Rusaliile danseaza in aer sau pe pamant, pe timpul noptii in lumina argintie a lunii, goale si despletite, intr-o „hora a ielelor”. Purtand clopotei la picioare si voaluri transparente ele executa un dans fantastic, bogat in taine neintelese muritorilor de rand. Se spune ca acestea pedepsesc faptele rele ale oamenilor, avand puteri magice, indeosebi de seductie, iar acelor nepoftiti care privesc dansul lor, le sunt luate mintile. Pentru a se apara de aceste spirite, in ajunul sarbatorii, oamenii obisnuiesc sa-si impodobeasca locuintele cu frunze verzi de tei, busuioc sau nuc. In ziua respectiva poarta asupra lor usturoi si frunze de pelin, iar daca se intalnesc cu Rusaliile, se spune ca trebuie sa nu le vorbeasca si sa nu se miste. In Duminica Rusaliilor nu este bine sa te certi, sa dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, pentru a nu fi luat de Iele. Nu este bine nici sa te urci in copaci, in locuri inalte sau sa calatoresti departe de casa. Nu se merge la camp si nu se munceste pentru a nu fi pedepsiti sau luati de „Iele”. Daca de Rusalii este timp frumos, se spune ca toata vara o sa fie frumoasa si rodnica. In a doua zi de Rusalii, se merge la biserica si se sfinteste apa cu care se stropesc campurile cultivate pentru a fi protejate de grindina.
In replica la „Hora Ielelor” traditia romaneasca a construit faimosul ritulal numit „Dansul Calusarilor” care se refera la saritul peste foc, dans considerat un remediu pentru seductia ielelor.
Incepand cu anul 2008, printr-o decizie a parlamentului, prima si a doua zi de Rusalii, au fost declarate sarbatori legale. Avem asadar, doua zile libere de petrecut alaturi de familie si prieteni.
I.G.