Concertul SoNoRo Conac la “Vila Albatros” – Alexandru Marghiloman – vineri 9 iunie
Last Updated on 03/06/2017 by Iulian Gavriluta

SoNoRo Alexandru MarghilomanVineri, 9 iunie, de la ora 19:00, Conacul Alexandru Marghiloman, din Buzau, va fi gazdaSoNoRo Conac, pentru cel de-al cincilea concert al lunii iunie. Partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven si Ernst von Dohnanyi, interpretate de artistii Kirill Troussov (vioara), Razvan Popovici (viola) si Leo Schmidt (violoncel)vor introduce publicul in povestea de peste 100 de ani a Conacului Marghiloman.

 

Fosta resedinta a importantului om politic Alexandru Marghiloman,conacul a fost construit intre anii 1883-1887 de catre Iancu Marghiloman.Dupa moartea sa, fiul, Alexandru, il modernizeaza si il va aduce la actuala forma cu ajutorul arhitectului francez Paul Gottreau, renumit pentru proiectarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi a cladirii Fundaţiei Universitare Carol I din Bucureşti.

Inconjurata de un parc de 22 de hectare si un helesteu, impunatoarea constructie avea un subsol, parter si un etaj, nivele pe care care erau repartizate 31 de camere, holuri si 2 terase. Pe langa aceasta, domeniul cuprinde si vila musafirilor, casa personalului si grajduri pentru caii de curse. Acestea din urma cuprindeau 54 de boxe, magazine pentru furaje, doua sere si o uzina electrica.Dragostea lui Alexandru Marghiloman pentru cai era binecunoscuta in epoca si a fost motivul din care a dat numele conacului “Vila Albatros”, dupa numele armasarului sau favorit, iar pe acest domeniu va infiinta prima bazahipica din Romania.

Conacul Alexandru Marghiloman a fost gazda multor intalniri intre importanti oameni ai vremii, printre care NicolaeIorga, Lascãr Catargiu, DimitrieSturza, Take Ionescu, darsifamilia regala.  Indeosebi Regina Maria declara o afinitate deosebita pentru loc, care ii aminteste de “viata in tarile straine”si care devine destinatia sa preferata de vacanta.

Dupa moartea omului politic, conacul, cu intregul sau domeniu, a inceput sa se degradeze vizibil. Dupa caderea regimului comunist, domeniul intra in atentia autoritatilor si in 2015 este supus unui proces amplu de restaurare.

Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de un cocktail. Accesul este gratuit si se face pe baza de invitatie sau rezervare, in limita locurilor disponibile,

la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Seria de concerte de muzica de camera SoNoRo Conac din luna iunie va continua in urmatoarele cladiri de patrimoniu:

Muzeul Enescu,Tescani, judetul Bacau (10 iunie 2017)

Castelul Sturdza din Miclauseni, judetul Iasi (11 iunie 2017)

Conacul Marghiloman, Hagiesti (13iunie 2017)

Biserica Fortificata, Cincsor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Miclosoara, judetul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Talisoara, judetul Covasna (18 iunie 2017)

Programul seriei de concerte si mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei si a sustinut concerte in cladiri de patrimoniu precumCastelul Bran, ConaculPetre P. Carp, de la Tibanesti, PalatulTeleki, de la Gornesti, ConaculUdriste-Nasturel, de la Heresti. In 2014, SoNoRo Conac a desfasurat concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Vila Dobrusa din Dragasani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlati, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrita, Castelul Corvinilor din Hunedoara. In 2015, concertele SoNoRo Conac au fost gazduite de Biserica Evanghelica din Herina, Catedrala Romano-Catolica din Alba-Iulia, Biserica fortificata din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeti a Printului de Wales, Valea Zalanului, si Cetatea Fagaras.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.

***

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Partener principal: IQOS

Masina oficiala oferita de: BMW

Parteneri: AsociatiaArché, OrdinulArhitectilor din Romania, InstitutulNational al Patrimoniului, Illy, Avincis, Media Image, PalatulCulturii din Iasi, CastelulKalnoky de la Miclosoara, Castelul Daniel din Talisoara, BisericaFortificata din Cincsor, Carul cu Bere, Bucuresti, Conacul Alexandru Marghiloman, din Buzau, CastelulSturdza din Miclauseni, ConaculKomaromi, de la Otomani, Cetatea din Oradea, ConaculNeamtu, din Olari, ScoalaCentrala, Bucuresti, MuzeulNational “George Enescu”, Sectia Dumitru si Alice Rosetti Tescanu, din Tescani.

I.G.