Doliu in lumea culturala buzoiana. ALEXANDRU OPROESCU, unul dintre cei mai mari oameni de biblioteca contemporana, a incetat din viata . EPILOG la moartea lui A.O.

Alexandru OproescuTimp de 33 de ani a fost directorul Bibliotecii Judetene “Vasile Voiculescu”, om de cultura in adevaratul sens al cuvantului, scriitor remarcabil, filolog de seama.  S-a nascut in ziua de 8 mai 1940, in familia lui Constantin si Alexandrinei Oproescu, mici negustori din Nehoiu, Alexandru Oproescu a absolvit Liceul teoretic din Patarlagele, Școala post­liceala de biblioteconomie Bucuresti si Facultatea de Filologie a Universitatii „Al. I. Cuza“ Iasi.

 

Din anul 1960 pana in anul 1968 este director al Bibliotecii raionale Rm. Sarat, dupa noua impartire administrativ-teritoriala, un timp este inspector la CJCA, „cu probleme de biblioteci“, iar din anul 1970 pana in anul 2003, cand s-a pensionat, director al Bibliotecii municipale Buzau, devenita judeteana in anul 1973. De numele sau se leaga dezvoltarea si modernizararea mai multor biblioteci de la Curbura Carpatilor. Este autor a 26 de carti si a numeroase articole de istorie literara si istoria presei, de biblioteconomie. Din anul 1992, cand Biblioteca a devenit institutie editoare, a coordonat aparitia a peste 60 de volume. La cei 77 de ani, Alexandtru Oproescu inca mai scria carti si o facea in stilul sau caracteristic, cu deosebita daruire desi sanatatea incepuse de ceva vreme sa-i puna probleme serioase.  A fost membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1995 si Cetatean de onoare al Municipiului Buzau din anul 2005. Inchidem coperta cartii vietii sale si il lasam in grija Bunului Dumnezeu! Odihneasca-se in pace!

A.D.

P.S. Acum trebuie sa spunem adevarul, cand colegul nostru drag - A.Oproescu nu mai este: pe Alex Oproescu l-am cunoscut si inainte dar si imediat dupa ce a fost efectiv azvarlit afara de Sorin Burlacu, cel care i-a luat locul la sefia Bibliotectii Judetene. Evenimentul nefericit a contribuit decisiv la daramarea fizica si psihica a lui Oproescu. Povestea celor care voiau sa auda cum l-a "executat" acest Burlacu si ce josnic se poarta cu el chiar si dupa ce nu mai este la conducerea Bibliotecii. In scurt timp, Oproescu nu a mai fost vazut aproape la nicio lansare de carte sau vernisaj si dupa un timp a survenit si boala iar la final...inevitabila moarte. Dumnzeu sa te odihneasca drag coleg.

UNUL DIN MULTI