START in programul PRIMA CHIRIE. Vezi aici cum poti obtine de la stat 900 de lei ajutor lunar pentru plata chiriei si a utilitatilor
Last Updated on 26/05/2017 by Iulian Gavriluta

Programul Prima chirieMinistrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat, joi, 25 mai a.c. ca in sedinta Guvernului vor fi aprobate normele metologice pentru programul "Prima chirie". De subventionarea chiriei vor beneficia si cei care s-au angajat in alta localitate de la adoptarea ordonantei de urgenta.

 

In Programul de guvernare al PSD, la capitolul Politici publice in domeniul muncii si justitiei sociale, a fost si introducerea programului Prima Chirie, prin care se prevedea ca persoanele care lucreaza la peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu pot beneficia de sume de bani 75% aproximativ pentru plata cheltuielilor de chirie si intretinere, dar nu mai mult de 900 de lei. Se incadreaza in prevederile ordonantei si  persoanele care si-au schimbat domiciliu din ianuarie, cand a fost aprobata ordonanta, pentru a se angaja in alta localitate, vor beneficia de prevederile ordonantei. Potrivit ministrului de resort ”Aceasta Ordonanta a fost aprobata in luna ianuarie. Astazi venim cu normele metodologice si vestea buna este ca si cei care s-au angajat dupa aparitia Ordonantei pot sa beneficieze de aceste sume de bani, deci si pana la aparitia acestor norme metodologice. Practic de acum se pot depune dosarele si pentru perioada de acum incolo, dar si intre aceste luni, ianuarie si luna in curs, daca s-au angajat si vor ca aceste sume de bani sa le fie subventionate de catre statul roman”, a precizat Lia Olguta Vasilescu. Astfel, se acorda o prima de relocare persoanelor inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca ce se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate, situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea  de domiciliu sau resedinta si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de relocare este acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj si este egala cu 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei si a utilitatilor) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare nu depasesc suma de 5.000 lei/ luna, in situatia in care sunt singure sau impreuna cu familiile acestora, si care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni. Prima de relocare se acorda lunar, pe o perioada de 36 de luni. Prima de relocare se acorda la cerere si nu se cumuleaza cu prima de incadrare sau cu prima de instalare, prevazute in legislatie.

A.D.