LIVE – Eroi au fost, eroi sunt inca…ZIUA EROILOR sarbatorita la Buzau cu defilare garda de onoare, slujba de pomenire si depuneri de coroane (FOTO/VIDEO)
Last Updated on 25/05/2017 by Iulian Gavriluta

Ziua EroilorDe Ziua Inaltarii Domnului, mare sarbatoare crestina, care comemoreaza inaltarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile dupa Inviere este celebrata Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, in memoria celor cazuti de-a lungul veacurilor pe campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

 Joi, 25 mai, la Buzau, incepand cu orele 10.30, la Crucea Eroilor din Cimitirul Eroilor Neamului se va rosti numele eroilor cazuti la datorie iar de la ora 12.00 dupa ce clopotele bisericilor vor rasuna, militarii garnizoanei in colaborare cu autoritatile publice locale vor organiza o ceremonie militara cu depunere de coroane, jerbe si flori la Monumentul „Regimentului 48 Infanterie” din Parcul Eroilor.   Manifestari dedicate acestei zile se vor mai desfasura incepand cu ora 13.30 si in comuna Spataru la bustul generalului Stefan Gusa precum si in satul Dealul Viei, comuna Merei din judetul Buzau, incepand cu orele 15.00, unde va fi dezvelit Monumentul Eroilor din localitatea Dealul Viei, comuna Merei, judetul Buzau. La activitati vor participa oficialitati locale civile si militare, reprezentanti ai institutiilor publice, cadre militare active, in rezerva si retragere, veterani de razboi, mass-media locala si corespondenti mass-media centrale.

Omagierea eroilor patriei isi are punctul de origine in contextul creat dupa Primul Razboi Mondial cand, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), tara noastra reusea sa obtina recunoasterea internationala a infaptuirii unui deziderat national, faurirea Romaniei Mari. Acest moment de implinire nationala nu ar fi fost posibil fara jertfa a circa 330.000 militari romani cazuti la datorie pe campurile de lupta in bataliile primei mari conflagratii mondiale.

In semn de recunostinta pentru efortul si daruirea militarilor s-a hotarat, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor sa fie decretata sarbatoare nationala si sa fie celebrata, „cu mare fast religios, scolar, militar si national”, in Ziua Inaltarii Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sarbatori de Paste). Decizia a fost preluata de Parlamentul Romaniei in anul 1995, iar in anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor si operelor comemorative de razboi, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost proclamata drept sarbatoare nationala a poporului roman.

E.S.

received 1532909383386550

received 1532905460053609

 

Ziua Eroilor Buzau 6

 

Ziua Eroilor Buzau 5

 

Ziua Eroilor Buzau 4

 

Ziua Eroilor Buzau 2

 

Ziua Eroilor Buzau 3

 

Ziua Eroilor Buzau 1

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Yvy24Cldw-4&feature=youtu.be