Cu toate ca exista plangeri penale la DNA si Parchet pe tema expozitiei “opincilor” lui Dumitru Dan, Muzeul Judetean Buzau continua povestea globetrotterului cu lectii interactive de “storytelling”(?!)
Last Updated on 23/05/2017 by Iulian Gavriluta

afis globetrotter BuzauNu stim cine sunt istetii care alatura imaginea opincilor traditionale cu “storytellingul”, dar cert este ca se incearca o peticire a problemelor legate de aceasta expozitie, interesanta, dar facuta amatorist si pe ici pe colo…ilegal (vezi amanunte AICI). Muzeul Judetean Buzau a implementat in perioada 2015-2016 proiectul Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, prin Programul Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural (?!).

Expozitia dedicata primului globetrotter roman, Dumitru Dan, unul dintre multiplele rezultate ale proiectului, este locul unde se vor desfasura in urmatorii ani diverse activitati cu publicul precum: lectii interactive de tip storytelling, ateliere mestesugaresti privind cusutul motivelor populare, lectii-ghidaj si altele. De la deschiderea ei, care a avut loc in data de 18 mai 2016, expozitia a inregistrat un numar de 12.244 vizitatori.

In perioada de sustenabilitate a proiectului 2016-2021, echipa de proiect va desfasura, pe langa activitatile educative si de valorificare a patrimoniului, si activitati de cercetare si restaurare a unor bunuri din Colectia Dumitru Dan apartinand Muzeului Judetean Buzau.

In data de 25 mai 2017 se va derula la sediul Muzeului Judetean Buzau prima activitate de tip storytelling impreuna cu un grup de elevi ai Scolii Gimnaziale “Capitan Aviator Mircea T. Badulescu” din Buzau.

Calatorie pe glob/Travel the world va consta intr-un dialog intre personajul Dumitru Dan si auditoriul sau, in timpul caruia elevii vor descoperi informatii despre geografie, istorie, gastronomie, limba, cultura si civilizatia altor popoare, cat si informatii despre folclorul, traditiile, costumul popular, cantecele si dansurile traditionale romanesti.

Calatorie pe glob/Travel the world va reda intr-un mod inventiv si interactiv istoria calatoriei in jurul lumii pe jos, vazuta din perspectiva experientelor unice traite de-a lungul acestei expeditii de catre personajul principal. Participantii vor fi introdusi in poveste si isi vor incepe propria „calatorie” alaturi de personajele principale (globe-trotterii Dumitru Dan, Al. Pascu, Paul Parvu, Gh. Negreanu si catelul Harap) prin marile orase si capitale ale lumii.

 Activitatea de tip storytelling urmareste sa contribuie la:

- Cultivarea dragostei si a respectului pentru istorie, patrimoniul national material si imaterial, pentru traditiile, obiceiurile si folclorul romanesc;

- Educarea, sensibilizarea si trezirea interesului elevilor pentru calatorie, natura, sport, geografie, istorie (stimularea implicarii directe, gandirea critica si interesul activ);

- Combaterea formelor de discriminare pe considerente etnice;

- Combaterea rasismului, a discriminarii rasiale, a xenofobiei si a intolerantei.

I.G.