OMUL E VALUL! (in memoriam – Harry Coradini – Progresiv TM ) FOTO/VIDEO
Last Updated on 22/05/2017 by Iulian Gavriluta

Progresiv TMIn 1976, eram clasa a 6-a, am mers la primul meu spectacol-concert fara parinti (ai mei nu ratau manifestarile din Buzau, fie ca erau Savoy, Phoenix, Valeriu Sterian sau spectacole de teatru sau estrada). Pe scena erau Progresiv TM si tin minte ca cei mai mari pe care-i stiam de la handbal mi-au spus ca "Zburatorul" este interzis, dar nu prea stiam noi ce insemna asta.

Eram mici rockeri educati de fratele mai mare al unui coleg (Cristian Geambasu, cronicarul sportiv de acum, era in clasa cu rockeri adevarati care aveau colectii de discuri de la care trageam si noi pe casete - prima mea caseta a fost Ten Years After - Recorded Live) si ne uitam din spatele salii cu gura cascata la Ilie Stepan cu pletele in vint, Laurentiu Herdina un chitarist discret cu pantaloni rosii, la doi bateristi care se agitau in spate si la flautistul care isi folosea instrumentul uneori ca si chitara. In mijlocul scenei trona Harry Coradini imbracat elegant care ne-a captivat cu vocea lui de povestitor.

A fost o experienta de aproape 2 ore pe care am retrait-o povestind acasa si la scoala, a fost startul unor aventuri concertistice de pustani care ani in sir de atunci am descarcat si carat scule, am discutat si baut cu artistii, i-am ovationat si i-am vinat pentru autografe.

In vara urmatoare am gasit discul "Dreptul de a visa" undeva in Constanta-era primul meu disc si inca are pe el nr.1. Il ascultam peste tot:acasa,la scoala,la prieteni, iar "Rusinea soarelui" devenise un fel de imn al clasei noastre intr-a saptea.

A mai trecut cred ca un an si un alt afis (Progresiv TM /Rosu si Negru Supergrup) ne-a adus in aceeasi sala, de data aceasta mult mai multi-cred ca incepeam clasa a opta si formasem ceva rockeri in clasa. Oameni noi pe scena de care auzisem: Liviu Tudan si Florin Ochescu si un alt concert de nepovestit, la care de data aceasta ne-am dus in fata linga scena ,alaturi de" cei mari " de la liceu. Spre finalul gimnaziului a aparut "Puterea muzicii" si zilnic fugeam de la scoala la un coleg care statea peste drum sa il ascultam la un radio cu pick up. Din pacate grupul deja se destramase si nu am mai auzit mare lucru de si de la ei .

Prin anii '90 am avut bucuria sa ma intilnesc personal cu Harry Coradini, cred ca era la Club A, sa stau la o bere cu el si sa ii povestesc amintirile noastre de pustani. Ne-am mai vazut pe la evenimente, chiar am aranjat un concert in Buzau, la care am lipsit deoarece eram bolnav. Am mai incercat o data sa il aduc pe Harry cu prietenii la un Bluzau, am tot vorbit la telefon, era nemultumit ca nu isi gaseste muzicienii cu care sa faca o trupa tare, la un moment dat mi-a spus ca nu se simte bine, nu poate veni...si atit.

Ieri am citit ca a plecat si m-am tulburat putin caci a fost o parte din copilaria mea,un impuls spre gusturile mele muzicale de acum...mi-au trecut repede prin fata ochilor momentele legate de Progresiv TM (o parte le-am descris mai sus) iar in urechi au inceput sa se ingramadeasca versurile si acordurile muzicii lor ( cred ca inca mai stiu pe de rost toate piesele ). Am reascultat azi "Zburatorul" din 1978 (un concert aflat pe youtube) insa nu am reusit sa potrivesc textul original cu puterea muzicii acelui disc cu coperta seaca, alba, versurile Danielei Crasnaru considerate pe alocuri nepotrivite raminind sapate adinc in memoria mea.

E trist ca astfel de ginduri se ingramadesc atunci cind un om, un prieten, un idol dispare... Harry Coradini merita mai mult, putea lasa mai multe urme muzicale in urma sa, dar istoria consemneaza sec doar cele citeva aparitii discografice alaturi de Progresiv TM, ca in cazul unui fundas de glorie care ramine in statistici cu citeva goluri marcate.

...o data doar vei rasari si doar o data vei apune...

 Tolea Postovei, Buzau, 21.05.2017

Harry Coradini (Harald Kölbl , născut pe 20 februarie 1944 în Timișoara) a fost un muzician cunoscut mai ales ca solist vocal al trupei Progresiv TM.

Actor-copil la Teatrul German din Timișoara, Coradini a absolvit liceul german din Timișoara, unde a fost coleg de clasă cu Dumitru Moroșanu, Harry Coradini a cântat ocazional cu Nicu Covaci.

În afară de formația Progresiv TM, a activat și ca membru al formațiilor Uranus, Clasic XX (care s-au numit mai întâi „Clasicii”, și unde a fost coleg de trupă o perioadă cu Josef Kappl), a supergrupului Progresiv TM/Rosu si Negru, Harry Coradini Band. A colaborat temporar și cu formațiile Mondial, Columna (cu care a fost în Norvegia în 1980) și Supermarket.

A emigrat în 1985 în Germania, dar de pe la începutul anilor 2000 locuiește din nou în România.

Într-un top din 2001 al celor mai buni vocaliști rock din România a fost clasat pe locul 8.

(sursa Wikipedia)

P.S. (NOTA REDACTIEI) 

Solistul trupei Progresiv TM, Harry Coradini, s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani. Vestea a fost confirmată de fostul său coleg de trupă, Ilie Stepan. Născut pe 20 februarie 1944 la Timişoara, Harald Kölbl (care avea să ia mai târziu numele de scenă Harry Coradini) a fost una dintre vocile emblematice ale rockului românesc. Formaţia Progresiv TM s-a înfiinţat în anul 1972, cu numele „Clasic XX”

{vsig}progresiv-TM{/vsig}

https://www.youtube.com/watch?v=dFOWrM0pcN4