„Regina florilor” – IASOMIA. Secretele sanatatii din stelutele albe parfumate

Iasomia beneficii terapeuticeCunoscuta in India sub denumirea de "regina florilor", iasomia este considerata nu numai o planta decorativa, ci si un remediu impotriva stresului si a altor tulburari nervoase. Iasomia este un arbust cu flori albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic diafan, originar din Caucaz, zona muntilor Himalaya, din Persia si Kashmir, venerata si considerata o planta sacra, floare sfânta a zeului hindus al dragostei, Kama.

 

Numele de iasomie vine de la cuvantul persan "yasmin" care inseamna "dar al Domnului".  In China, floarea de iasomie simbolizeaza delicatetea feminina, in Siria floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit si "Orasul iasomiilor",  iar in India floarea este impletita in cununi si prezenta in ceremoniile de nunta prevestind viitorului cuplu dragoste eterna.

In scop terapeutic a fost folosita din cele mai vechi timpuri. Iasomia este foarte folosita sub forma de ceai. Parfumul florilor de iasomie se simte chiar si atunci cand sunt sub forma de ceai, de aceea ceaiul de iasomie se numara printre cele mai apreciate ceaiuri. Consumul ceaiului de iasomie ajuta organismul sa se relaxeze, inlatura starile de depresie, diminueaza migrenele, reduce stresul si inlatura oboseala care apare dupa o zi de munca. S-a dovedit ca ajuta persoanele cu intoxicatie alimentara prin distrugerea bacteriilor ingerate o data cu alimentele. Acesta poate fi folosit si in curele de slabire deoarece accelereaza metabolismul, iar deoarece ceaiul are un gust dulce, nu mai este nevoie sa se adauge zahar, in concluzie – mai putine calorii.

Beneficiile uleiului esential de iasomie sunt asemantoare cu cele ale ceaiului: antidepresive, antiseptice, afrodisiace, expectorante, sedative, cicatrizante si antispasmodice. Uleiul este foarte bun si pentru piele deoarece hidrateaza in profunzime.

Uleiul esential de iasomie poate fi destul de scump, din cauza ca pentru obtinerea unei cantitati foarte mici de ulei se folosesc foarte multe flori; de fapt, nu prea exista ulei de iasomie ci mai degraba extract, deoarece pentru obtinerea acestui ulei nu se foloseste metoda de distilare ci de extractie.

Din iasomie se mai poate face si un sirop medicinal. Modul de preparare este asemanator cu cel al siropului de trandafir sau de macese. Se freaca petalele de iasomie cu sare de lamaie si pastreaza la rece o zi si o noapte. Petalele a 100 de flori se fierb intr-un litru de apa pana la decolorare. Dupa fierbere se lasa la racit 12 ore si apoi se strecoara, dupa care se pune in sticle si se depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros.

Iasomia este o planta minunata si de aceea nu trebuie irosita. Bucurati-va de beneficiile acesteia.

Surse: csid.ro, rolplant.ro

A.D.

Scroll to Top