ATENTIE COMERCIANTI! De astazi intra in vigoare noi amenzi. Vedeti aici pentru ce riscati pana la 100 000 lei
Last Updated on 20/05/2017 by Iulian Gavriluta

Legea comercializarii tutunuluiPachetele de tigari mai vechi (cu pictograme mici) trebuie retrase de pe piata de astazi, iar din aceasta zi comerciantii risca amenzi de pana la 100.000 de lei, daca le mai distribuie. Dar stocurile nu s-au epuizat, astfel ca distribuitorii sunt pusi intr-o situatie paradoxala. Anul trecut, la 20 mai, trebuia sa intre in aplicare o lege prin care Romania sa se conformeze Directivei tutunului, dar pe de-o parte s-a obtinut o derogare pe un an, iar de cealalta parte Legea de transpunere a Directivei a intrat in vigoare doar de la 10 decembrie (atenție comercianți).

 

Asa se face ca, in prezent, o buna parte din tigarile aflate pe piata sunt din cele vechi, stocurile neavand timp suficient sa se epuizeze, iar comerciantii trebuie sa le retraga de pe piata cu toate ca le-au achizitionat in conditii legale, iar la buget au fost virate taxele si accizele aferente. Conform Directivei, 20 mai 2017 este termenul limita pentru comercializarea pachetelor fabricate potrivit legislatiei anterioare. Asadar, Directiva, care trebuia transpusa in legislatia nationala pana la 20 mai 2016, prevedea un termen rezonabil, de un an de zile, pentru epuizarea stocurilor. Numai ca,  transpunerea a fost intarziata, noua lege intrand in vigoare abia pe 10 decembrie 2016. Prin urmare, termenul de comercializare a produselor fabricate si eliberate pentru consum potrivit legislatiei anterioare a fost scurtat la sase luni. De cealalta parte, micii comercianti risca falimentul din cauza aplicarii de maine a prevederilor Legii tutunului. Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) atrage atentia, intr-o scrisoare oficiala transmisa Ministerului Finantelor si ANAF, asupra pierderilor pe care, in absenta unei solutii rezonabile, le vor inregistra micile magazine ca urmare a prevederilor Legii 201/2016 care transpune Directiva tutunului. „Din cauza prevederilor legii, care prevede ca dupa 20 mai 2017 nu mai pot fi puse la dispozitia consumatorilor tigarete fabricate conform legislatiei anterioare, comerciantii care au astfel de produse in stoc pot inregistra pierderi semnificative, fiind obligati sa le retraga de la vanzare chiar daca le-au achizitionat in mod legal, in caz contrar fiind susceptibili de plata unor amenzi de pana la 100.000 de lei, situatie care i-ar impinge pe multi la faliment”, arata ANCMMR. Potrivit Asociatiei, in prezent tigaretele sunt comercializate la nivel national in peste 75.000 de magazine. Membrii ANCMMR inregistreaza stocuri de produse din tutun fabricate inainte de data intrarii in vigoare a legii, dar care nu mai pot fi vandute in timpul ramas pana la data de 20 mai 2017. Aceste produse au fost achizitionate de catre comercianti in mod legal si nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fara cheltuieli suplimentare. „Chiar si un eventual proces de returnare a produselor catre producatori, in cazul in care acestia ar accepta o astfel de operatiune, ar presupune eforturi administrative suplimentare, care ar ingreuna activitatea comerciantilor”, mai arata ANCMMR.

Daca banii alocati pentru stocurile care nu vor mai putea fi vandute prin efectul legii nu vor putea fi recuperati, comerciantii nu vor avea cu ce sa cumpere produse conforme noii legi. Luand in considerare aceste aspecte, ANCMMR avertizeaza ca pierderile vor fi foarte mari, putand determina incetarea activitatii pentru o buna parte dintre micii comercianti.

A.D.