Pachetele de tigari mai vechi (cu pictograme mici) trebuie retrase de pe piata de astazi, iar din aceasta zi comerciantii risca amenzi de pana la 100.000 de lei, daca le mai distribuie. Dar stocurile nu s-au epuizat, astfel ca distribuitorii sunt pusi intr-o situatie paradoxala. Anul trecut, la 20 mai, trebuia sa intre in aplicare o lege prin care Romania sa se conformeze Directivei tutunului, dar pe de-o parte s-a obtinut o derogare pe un an, iar de cealalta parte Legea de transpunere a Directivei a intrat in vigoare doar de la 10 decembrie (atenție comercianți).
Asa se face ca, in prezent, o buna parte din tigarile aflate pe piata sunt din cele vechi, stocurile neavand timp suficient sa se epuizeze, iar comerciantii trebuie sa le retraga de pe piata cu toate ca le-au achizitionat in conditii legale, iar la buget au fost virate taxele si accizele aferente. Conform Directivei, 20 mai 2017 este termenul limita pentru comercializarea pachetelor fabricate potrivit legislatiei anterioare. Asadar, Directiva, care trebuia transpusa in legislatia nationala pana la 20 mai 2016, prevedea un termen rezonabil, de un an de zile, pentru epuizarea stocurilor. Numai ca, transpunerea a fost intarziata, noua lege intrand in vigoare abia pe 10 decembrie 2016. Prin urmare, termenul de comercializare a produselor fabricate si eliberate pentru consum potrivit legislatiei anterioare a fost scurtat la sase luni. De cealalta parte, micii comercianti risca falimentul din cauza aplicarii de
Daca banii alocati pentru stocurile care nu vor mai putea fi vandute prin efectul legii nu vor putea fi recuperati, comerciantii nu vor avea cu ce sa cumpere produse conforme noii legi. Luand in considerare aceste aspecte, ANCMMR avertizeaza ca pierderile vor fi foarte mari, putand determina incetarea activitatii pentru o buna parte dintre micii comercianti.
A.D.