Bani mai putini pentru nevazatori? Senatorul PMP de Buzau Dorin Badulescu sustine aplicarea sporului de 15% pentru TOATE categoriile de persoane cu dizabilitati
Last Updated on 19/05/2017 by Iulian Gavriluta

Persoane cu dizabilitatiSenatorii din Comisia de munca au respins, miercuri, 17 mai a.c. articolul 22 din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat. Decizia a venit dupa ce alesii din partidele de opoziție au propus ca sporul sa se aplice tuturor tipurilor de dizabilitati.

 

„Amendamentul propus de PMP, USR si PNL a fost respins fara o rațiune exacta. Apare o discriminare, iar legea nu poate fi constitutionala. Eu va spun, pentru ca sunt persoana cu handicap si stiu ce efort este si ce inseamna asta”, a precizat senatorul PMP de Buzau, Dorin Badulescu, membru al Comisiei de munca. Ministrul Muncii a refuzat. Potrivit Ministrului Muncii Lia Olguta Vasilescu, aceasta a vrut eliminarea sporului considerand ca persoanele cu dizabilitati trebuiesc sa fie integrate astfel incat sa nu se faca o discriminare fata de celelalte persoane. Sistarea acestui spor s-a facut si considerandu-se ca  prin Codul fiscal persoanele cu dizabilitati de vedere si nu numai beneficiaza de cu totul alte avantaje. “Consideram ca nu vrem sa facem o alta forma de discriminare. O persoana fara un picior poate sa lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problema”, facand trimitere sau poate nu, la senatorul buzoian al PMP. In prezent, legea 284/2010, a salarizarii prevede ca: „pentru activitatea desfasurata de nevazatorii  cu handicap grav si accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15% din salariul de baza”. Articolul a fost preluat identic de PSD in Legea salarizarii. Daca forma adoptata de Parlament nu va include articolul, atunci el va fi eliminat complet din noul proiect. Daca, nu va trece in plen atunci articolul initial dispare, abrogandu-se astfel toate stipularile conform ultimei variante, camera fiind for decizional.

A.D.