ESTE OFICIAL – 2 Iunie a fost aprobata de catre Guvern ca zi libera. Minivacanta de 5 zile pentru bugetari
Last Updated on 18/05/2017 by Iulian Gavriluta

Minivacanta RusaliiGuvernul a aprobat joi un proiect de hotarare prin care 2 iunie 2017 sa fie declarata zi libera pentru bugetari.  Practic, bugetarii vor beneficia de o minivacanta de cinci zile.

Precizam ca 2 iunie va face legatura intre 1 iunie, Ziua Copilului, si zilele de 4 si 5 iunie, de Rusalii.

 

Parlamentul a decis in octombrie 2016 ca 1 Iunie, Ziua Copilului, sa fie zi libera nelucratoare, cu scopul de a imbunatati relatia dintre copiii si parintii din Romania si de a-i determina pe parinti sa petreaca timp de calitate impreuna cu cei mici.

Potrivit Codului muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt zile libere pentru lucratori, atat cei din mediul public, cat si din mediul privat. Numai ca prima zi de Rusalii este intotdeauna o zi de duminica, care este oricum o zi nelucratoare. Sarbatoarea Rusaliilor este una deosebit de importanta pentru crestini, praznuita intotdeauna la 50 de zile dupa Paste. Data fiind importanta acestei sarbatori, legiuitorul a stabilit ca, incepand din 2008, prima si a doua zi de Rusalii sa fie zile libere pentru angajati.Bugetarii ar putea avea parte chiar de o mini-vacanta de cinci zile, la inceputul lunii viitoare. Avand in vedere ca ziua libera de 1 iunie pica joia, iar salariatii au liber si lunea urmatoare,  bugetarii au primit liber de la Guvern si pentru ziua de vineri (2 iunie), asa cum s-a mai intamplat in alte situatii similare (de pilda, pe 23 ianuarie 2017). Pentru asta, Executivul a adoptat astazi un act normativ in acest sens.

Pe 5 iunie, angajatorii din mediul public si privat sunt obligati sa le dea liber salariatilor lor, altfel riscand amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei, potrivit Codului muncii.

Cu toate ca munca nu este permisa in zilele nelucratoare de sarbatoare legala, anumite categorii de salariati au, totusi, obligatia de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitatile sanitare si unitatile de alimentatie publica, pentru care trebuie sa existe programe de lucru speciale.

„Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie”, scrie in Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibila, in zilele de sarbatoare legala, pentru locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Prin urmare, acestor categorii de angajati trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Atunci cand nu se acorda zile libere din motive justificate, salariatii care lucreaza in sarbatorile legale trebuie sa beneficieze „de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, conform actului. Ultimul liber legal de care au beneficiat salariatii a fost 1 mai. Potrivit Codului muncii, pana la finalul anului, salariatii ar mai beneficia de alte cinci zile libere, cu exceptia zilelor de 1 si 5 iunie: Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfantul Andrei (30 noiembrie), Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie), prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie). In total, in Romania, exista 14 sarbatori legale in care angajatorii trebuie sa le dea liber salariatilor, insa nu toate pica in timpul saptamanii. De pilda, prima zi de Paste si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna sarbatorite in zile de duminica, care sunt zile nelucratoare.

A.D.