Din aceasta luna scad chiriile. Beneficiarii de locuinte ANL vor plati mai putin la primarie. Vezi aici criteriile de calcul

Locuinte ANLDin 12 mai a.c., la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiaza de locuinte ANL vor fi diminuate si calculate dupa noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.

Acest aspect este reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 304/2017 (aprobata in sedinta din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele  metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Hotararea a intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei  nr. 354 din 12 mai 2017.

Modificarile au fost aduse pentru a asigura protectia sociala a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel:

•        maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat in functie de veniturile realizate in ultimele 12 luni, in cazul in care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe tara;

•        maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie este mai mare decat salariul minim brut pe tara, dar nu depaseste 100% salariul minim brut pe tara garantat in plata;

•        maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie depaseste 100% din salariul minim brut pe tara, dar nu mai mult de 5.000 lei.

          Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiaza de locuinte ANL are loc in conditiile in care:

•        cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii se diminueaza de la 1,11% din valoarea de inlocuire a constructiei la maximum 0,8% din valoarea de inlocuire a constructiei;

•        coeficientul specific rangului localitatii se extinde intre 0,6, specific satelor, si 1, pentru Bucuresti.

•        coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriasii al caror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

De asemenea, prin actul normativ, se pondereaza chiriile si cu un coeficient care tine cont de anul de receptie a blocului ANL, care variaza intre 0,85 pentru imobilele construite pana la finalul anului 2004, si urca la 1 pentru cele ridicate incepand cu 2016. In Normele metodologice actualizate, se regaseste un model de calcul al chiriei, atat pentru tinerii sub 35 de ani, cat si pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria  astfel calculata se actualizeaza anual, in functie de rata inflatiei comunicata de catre Institutul National de Statistica si de veniturile membrilor  familiei chiriasilor.

Pentru anul 2017, odata cu publicarea, in Monitorul Oficial al Romaniei, a Normelor metodologice actualizate, autoritatile administratiei publice locale care administreaza locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, trebuie sa actualizeze chiria in conditiile legii si ale prevederilor contractuale si sa comunice ANL, in termen de 60 de zile, o situatie detaliata cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente si varsta chiriasilor, precum si data scadenta a platii chiriei pentru fiecare chirias. Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii este principalul program implementat de ANL si se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte construite prin ANL si destinate inchirierii, persoane care nu isi permit sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera.

E.S.

Scroll to Top