FOTO – ATENTIE SOFERI! S-a votat noua legea RCA. Vezi aici NOILE TARIFE valabile din 18 mai
Last Updated on 17/05/2017 by Iulian Gavriluta

Legea RCACamera Deputatilor a votat, in calitate de camera decizionala, noua lege a asigurarilor de Raspundere Civila Auto (RCA), in conditiile in care pe 18 mai expira plafonarea tarifelor stabilita prin OUG de Guvernul Ciolos in noiembrie 2016. Au fost 226 de voturi pentru, 25 impotriva, 4 abtineri, iar un deputat nu a votat. Potrivit noului act normativ, preturile asigurarii obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci se vor baza pe un tarif de referinta calculat de ASF.

Conducerea ASF s-a angajat ca pana joi sau vineri sa publice datele pentru calculul tarifelor de referinta, ele fiind insa publicate astazi, miercuri 17 mai a.c. De asemenea tot potrivit noii legi, se excepteaza carutele şi bicicletele de la plata RCA, dar şi maşinile care nu sunt utilizate pe drumurile publice. O noutate majora o reprezinta introducerea sistemului de decontare directa. Astfel, decontarea pentru lucrarile de reparatie dupa un accident nu se mai face prin polita şoferului vinovat, ci prin propria polita, urmand ca ulterior asiguratorul sa se despagubeasca de la asiguratorul şoferului vinovat. O alta modificare o reprezinta pedepsele pentru service-uri. Se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 7 ani folosirea unor piese contrafacute sau neomologate. Asiguratorii au obtinut includerea in lege şi a unei limitari pentru daunele platite pentru vatamari corporale. Despagubirea maxima ajunge la 500.000 de lei. 

Astfel, tariful de referinta pentru o polita RCA incheiata pe un an de zile de persoanele cu varsta intre 31 şi 40 de ani, ce detin un autoturism cu capacitatea cilindrica cuprinsa intre 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de prima maxim, stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei.

Pentru persoane juridice ce detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un tarif de prima maxim de 992 lei (-4%).

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decat tariful de prima maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Datele statistice utilizate in calculul tarifului de prima de referinta nu arata deviatii semnificative in daunalitate, la nivel de piata, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu exista premise de crestere a tarifelor pentru politele RCA.

A.D.

Tarife RCA