(CUM TE PROTEJEZI!)ATENTIE! VIRUSUL CARE ATACA TOT! ROMANIA in alerta! Trei zile de exercitiu de securitate cibernetica al SRI, la care participa peste 60 de institutii publice si private din Romania
Last Updated on 16/05/2017 by Iulian Gavriluta

Atac ciberneticPeste 60 de institutii publice si private vor participa, de luni pana miercuri, la un exercitiu de securitate cibernetica organizat de SRI. Testarea are loc dupa ce, vineri, SRI anunta ca a contracarat o tentativa de atac cibernetic. În aceeasi zi, au avut loc atacuri si la institutii din alte state.

 

In perioada 15-17 mai 2017, SRI, prin intermediul Centrului National Cyberint, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS si CERT-RO organizeaza în premiera, prima editie CyDEx17, exercitiu national live de securitate cibernetica. Exercitiul este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei, aprobata prin HG nr. 271/ 2013, anunta SRI.

"CyDEx17 se va desfasura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului National Cyberint, creat si personalizat special pentru acest exercitiu de specialistii Centrului, si are ca obiective exersarea si evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, raspunsul la acestea la nivel operational, tactic si strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzator la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum si optimizarea procesului de cooperare între institutii în vederea identificarii si limitarii impactului unor incidente de acest tip. Exercitiul va contribui la constientizarea nivelului de pregatire al entitatilor implicate, în situatia unui eveniment ce va afecta spatiul cibernetic la nivel national, precum si la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu", transmit reprezentantii SRI.

Centrul National Cyberint actioneaza pentru cunoasterea, prevenirea si contracararea vulnerabilitatilor, riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale a Romaniei din perspectiva securitatii cibernetice.

"Principala sa misiune consta în identificarea si furnizarea, catre beneficiarii legali, de date si informatii necesare prevenirii, limitarii si/sau stoparii consecintelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informatiei si comunicatii care reprezinta infrastructuri critice", explica reprezentantii SRI.

Centrul National Cyberint, structura aflata în coordonarea SRI, a contracarat o tentativa de atac cibernetic derulata, cel mai probabil, de entitatea asociata grupului de criminalitate cibernetica APT28 / Fancy Bear, la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, a anuntat vineri SRI. SRI a precizat ca actiunea "s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informatii Externe (SIE)".

 

"Raportat la amenintarea cibernetica, fiecare institutie cu atributii în domeniul securitatii nationale are competente clare, definite de norme.Serviciul de Informatii Externe colaboreaza strans, la nivel national, cu Serviciul Roman de Informatii", a precizat vineri, pentru MEDIAFAX, SIE.

Potrivit site-ului cyberscoop.com, un grup de hackeri care ar putea avea legaturi cu guvernul rus a trimis o serie de e-mailuri de phishing catre organizatii diplomatice din Europa, inclusiv catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, folosind o adresa de e-mail falsa a NATO. CyberScoop a obtinut o copie a unui astfel de e-mail de phishing, pe care cercetatorii l-au atribuit grupului de hacking cunoscut sub numele de APT28 sau Fancy Bear. E-mailul continea un atasament capcana ce intentiona sa exploateze doua vulnerabilitati ale programului Microsoft Word dezvaluite recent. Hackerii au falsificat o adresa de e-mail a NATO pentru a face ca mesajul sa para autentic.

Potrivit documentelor prezentate de catre CyberScoop, e-mailurile de phishing erau semnate de catre capitanul Alistair Borchet, de pe domeniul hq.nato.intl, utilizat în prezent de catre angajatii NATO.

Rob Wainwright, directorul Europol, avertizeaza ca lumea se confrunta cu intensificarea amenintarii reprezentate de atacurile cibernetice, dupa cel mai recent val care a afectat peste 200.000 de sisteme informatice din aproximativ 150 tari, informeaza BBC News online.

Seful agentiei UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii a mai afimat ca exista temeri privind potentiale noi atacuri cibernetice în cursul zilei de luni. Mai multi experti în securitate cibernetica sunt de parere ca un astfel de incident este iminent si s-ar putea produce chiar luni.

A.D.

 

http://thehackernews.com/2017/05/how-to-wannacry-ransomware.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=H0gdbIlrM4Q

 

https://www.youtube.com/watch?v=K8DJCqSPmdI