AUDIO – Pastrarea patrimoniului genetic in seminte – element de siguranta nationala. Vezi aici ce spune un specialist buzoian in domeniu despre nevoia infiintari unei “Banci de gene la Buzau”
Last Updated on 15/05/2017 by Iulian Gavriluta

SCDL NBMunca titanica in spatele pastrarii sau crearii unei seminte de calitate, romanesti – este nerecunoscuta la adevarata ei valoare si se pare ca nici nu o sa fie prea curand. Dupa cum se stie, banca de seminte a unei tari este o problema de securitate nationala si este pazita ca si tezaurul respectivei natii.

 

Din pacate, spune un specialist buzoian – Academician, doctor inginer Costel Vanatorul de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau – lucrul pentru pastrarea si ameliorarea semintelor de legume si fructe nu este recunoscuta si finantata de stat: “S-au pierdut multe soiuri romanesti pentru ca s-au degradat in timp, iar statul nu a protejat aceasta munca si nici nu a  contribuit cu ceva la ea…trebuie sa mentinem puritatea lor corecta, fara alteratii”. Semintele soiurilor romanesti sunt stranse de cercetatorii romani in pungi de hartie si saci de plastic – o solutie nesigura pentru un patrimoniu national atat de valoros. Costel Vanatoru spune ca este nevoie sa se infiinteze o Banca de gene la Buzau: “Eu in munca de cercetare incerc sa aduc an de an lucruri noi. Misiunea mea este si de a proteja patrimonial nostru. Avem colectia de tomate – peste 1500 de soiuri – care trebuie pastrate…mai avem colectie de vinete, ardei si toate soiurile existente si chiar plante rare. Speram sa pastram, sa mentinem aceste soiuri, sa nu le pierdem…ele constituie painea noastra de maine…avem nevoie de aceasta resursa de gene autohtona, romaneasca, adaptata la conditiile climatice ale tarii naostre”, a precizat sursa citata mai sus. In prezent sunt seminte – adevarata avutie – care nu ami pot fi reconstituite vreodata si de aceea o asemenea “banca de gene romanesti” este o “constructie” si un proiect neaparat necesar pentru noi.

I.G. 

https://www.youtube.com/watch?v=juU5VVi6rno&feature=youtu.be