Inca din primele zile ale lunii mai, si pana spre sfarsitul lunii iunie, multe regiuni se imbiba de un parfum minunat si dulce de salcam. Este o adevarata splendoare a naturii atunci cand salcamii infloresc. Florile sunt decorative, arata minunat, sunt si comestibile si le putem folosi la diverse preparate culinare, precum la prepararea gogosilor in unele regiuni ale țarii.
Ingrediente:
Pentru dulceata de salcam:
· 2,5 kg flori de salcam
· 1kg de zahar
· 1 lamaie
· 1 plic sare de lamaie
· 4 plicuri zahar vanilat
· 1 esenta de vanilie
· 3 litri apa
· 1 lingurita scortisoara
· 2 plicuri conservant
Pentru siropul de salcam:
· 1,5kg flori de salcam
· 1kg zahar
· 3 plicuri zahar vanilat
· 3l apa
· 1 plic sare de lamaie
· Coaja de la o lamiae
Mod de preparare:
Siropul de salcam
Se spala florile culese sau se lasa in apa aproximativ 30 de minute dupa care se clatesc bine, nu este obligatoriu ca acestea sa fie desprinse din ciorchine. Se pun la fiert in 3 litri apa ca si cum am prepara un ceai circa 20 de minute dupa care se acopera vasul si se lasa asa pana a doua zi. Separat se pun intr-o oala zaharul cu 200 ml apa si plicul de sare de lamiae, fierbem 10 minute dupa care amestecam cu ceaiul concentrate strecurat bine in prealabil. Se adauga si coaja de lamiae si se lasa la fiert la foc mare pan ace intraga cantitate scade la jumatate. Se poate pastra imbuteliat in sticle si se consuma mai ales vara in zilele calduroase cu apa rece si gheata.
Dulceata din flori de salcam:
Se spala foarte bine florile la fel ca si la siropul de salcam doar ca de aceasta data acestea se desprind din ciorchine. Punem pe foc 200 ml apa cu zaharul, sarea de lamaie, adaugam cei 3 litri de apa si florile de salcam. Se lasa la fiert aproximativ o ora la foc mare dupa care se adauga scortisoara, esenta de vanilie si conservantul si se mai lasa la fiert inca 15 minute. Se sterilizeaza borcanele in cuptor dupa care se umplu cu dulceata sise lasa la foc in cuptor circa 15 minute. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca tot in cuptor.
A.D.