FOTO – Instructie prin parasutare la Divizia 2 Infanterie “Getica” Buzau
Last Updated on 11/05/2017 by Iulian Gavriluta

parasutare Divizia2 BuzauEi privesc cerul fara sa paleasca si pamantul fara sa roseasca!  - Charles de Gaulle”.  Joi, 11 mai 2017, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrica-Lucian FOCA impreuna cu seful informatiilor din marea unitate, colonel dr. Vasile CERBU, au verificat modul de instructie prin parasutare pe aerodromul Boboc din Buzau si in raioane din proximitatea acestuia, a militarilor din cadrul Regimentului 528 I.S.R. „Vlad Tepes”.

 

Modul de instruire prin parasutare a impus executarea parasutarilor de instructie (antrenament si verificare), cu parasuta rotunda, cu deschidere automata, de la inaltimi cuprinse intre 200-500 metri, ziua, in conditii meteorologice normale, din zbor orizontal, din aeronava C-130 HERCULES, cu aterizare in teren impropriu, cu materiale.

Obiectivul principal de instruire al militarilor l-a constituit perfectionarea pregatirii personalului aeronavigant-parasutist pentru organizarea, conducerea, asigurarea si executarea parasutarilor in conditii variate de teren si de stare a vremii cu parasuta rotunda, altfel spus, dezvoltarea capabilitatii de a patrunde in dipozitivul inamicului cu aeronave de diferite tipuri, prin parasutare.

Dar nu doar acest obiectiv a fost urmarit a se realiza, ci si unul greu de comensurat – spiritul cercetasului parasutist, al militarului care actioneaza in dispozitivul inamicului, in structuri de mici dimensiuni, care trebuie sa vada totul, dar sa nu fie vazut, sa auda, dar sa nu fie auzit, sa fie pretutindeni, dar sa fie pretutindeni unde se manifesta factorul de risc. Este un spirit care se formeaza, se perfectioneaza si se transmite tinerilor si generatiilor viitoare.

Inainte de imbarcarea in aeronave, militarii au fost evaluati din punct de vedere medical si psihic, a fost facuta pregatirea parasutelor si efectuarea controlului tehnic inainte de echipare, au primit precizari cu ultimele date despre situatia meteorologica si obstacolelor in zona de parasutare, au fost organizati pe echipaje si aeronave.

Dupa executarea parasutarilor, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrica-Lucian FOCA a precizat ca datorita calitatilor morale, capacitatii de efort fizic si deprinderilor parasutistilor la nivelul standardelor si baremelor de specialitate au fost executate parasutari fara incidente sau accidente. Totodata a apreciat pregatirea minutioasa a misiunilor de parasutare in stransa cooperare cu echipajele aeronavelor.

La sfarsitul activitatii, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrica-Lucian FOCA a laudat efortul militarilor din cadrul Regimentului 528 ISR „Vlad Tepes” precizand ca  profesia de parasutist-cercetas, semnifica un sistem de trasaturi fizice, intelectuale, morale, formate special pentru a rezolva sarcini specifice, intr-un aspect al unui domeniu de activitate (parasutare, operatii militare aeropurtate, aeromobile, specifice), gen de munca specifica, forma de activitate definitiva, sistemul de solicitari specifice (stres, incordare psiho-fizica, efort fizic intens, coordonarea militarilor si o deplina stapanire de sine). 

Tocmai capacitatea de a face fata acestor solicitari ii diferentiaza de alte categorii de militari.

I.G.

 

{vsig}parasutare-BZ{/vsig}