De astazi, Buzaul are un nou CETATEAN DE ONOARE. Vezi aici cui ii va fi inmanat titlul in cadrul SEDINTEI EXTRAORDINARE a consilierilor judeteni

Sedinta CJ BuzauSe convoacă Consiliul judeţean Buzău în şedinţă extraordinară, MIERCURI, 10 MAI 2017 , ora 14°°. Şedinţa va avea loc la sediul Consiliului judeţean Buzău, B-dul N. Bălcescu nr. 48, cu următoarea ordine de zi

PROIECTE DE HOTARARE privind:

 

1. Modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Buzău nr. 271/22.11.2016 pentru aprobarea promovării proiectului “Restaurarea, conservarea şi modernizarea imobilului situat în Municipiul Buzău, b-dul Nicolae Bălcescu, Nr. 40 în vederea înfiinţării Centrului Muzeal IC Brătianu”, propus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: „Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”;

2. Aprobarea organizării concursului de proiecte de management la Muzeul Judeţean Buzău;

3. Aprobarea organizării concursului de proiecte de management la Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu" Buzău;

4. Aprobarea organizării concursului de proiecte de management la Teatrul „George Ciprian" Buzău;

5. Aprobarea organizării concursului de proiecte de management la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău;

6. Acordarea unui titlu de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău”.

Art.2. Secretarul judeţului Buzău va aduce la cunoştinţă publică prevederile prezentei dispoziţii.

Asadar, in cadrul sedintei de astazi se  va acorda titlul de „Cetatean de onoare al judetului Buzau” domnului Andrasanu Alexandru pentru contributia sa esentiala in promovarea proiectului Geoparcul „Tinutul Buzaului”. Titlul de cetatean de onoare va fi insotit de diploma, placheta si lucrarea unui mester popular local.

Cu o carte de vizită impresionantă ca pregătire profesională, activitate și inițiative de valorificare și recunoaștere internațională a potențialului natural al României, profesorul Andrășanu Alexandru a devenit un prieten implicat în promovarea Județului Buzău. Astfel, în 2006 a fost realizat un parteneriat între Universitatea București și Consiliul Județean Buzău având ca scop crearea Geoparcului „Ținutul Buzăului” ca instrument de asigurare a conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din Județul Buzău – comunele Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăești, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lăpătari, Mînzălești, Odăile, Sărulești, Scorțoasa, Valea Salciei și Vintilă Vodă (totalizând o suprafață de 92.609 ha și o populație de aproximativ 4.300 locuitori).Inițiativa și suportul tehnic de specialitate fost asigurat de domnul Alexandru Andrășanu și echipa sa, cu atât mai mult cu cât deja reușise obținerea recunoașterii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului ca Geoparc UNESCO. În 2007 s-a constituit ADI „Ținutul Buzăului” ca participant instituțional în acest proiect, asociație la care Consiliul Județean Buzău este membru fondator.Tenacitatea și pasiunea pentru potențialul natural descoperit în Județul Buzău îl caracterizează pe profesorul Alexandru Andrășanu iar contribuția sa în toți acești ani la elaborarea documentației, la familiarizarea comunității naționale cu aria naturală „Ținutul Buzăului” sunt tot atâtea argumente care îl califică pentru recunoașterea sa ca cetățean de onoare al județului Buzău”.  

Au fost inițiate și realizate numeroase proiecte dedicate Ținutului Buzăului, s-au creat centrele de vizitare „Timpul Omului” (comuna Mînzălești), „Șapte locuri de poveste” (comuna Lopătari) și se derulează, în prezent, proiectul „Educație de Senzație”, din cadrul programului ”Țara lui Andrei”. Sunt demarate activitățile de amenajare a unor trasee tematice dedicate vulcanilor, sării, chihlimbarului, așezărilor rupestre de la Aluniș – Bozioru, trasee ce vor permite turiștilor să descopere valorile din cele 18 comune ale Ținutului Buzăului și să conecteze geoparcul cu zonele învecinate: Buzău, Zona Istrița, Valea Buzăului, Siriu, Vrancea. De asemenea, vor fi amenajate centrele de vizitare în comunele de intrare în geoparc, precum și Centrul de educație și formare ”Dan Manoleli”, în comuna Mînzălești.

          În perioada 26 aprilie – 25 iunie 2017 are  loc la Muzeul Național al Țăranului Român, expoziția Ținutul Buzăului. În ultimii trei ani, între Muzeul Țăranului Român și ADI Geoparcul Ținutul Buzăului s-a REALIZAT o relație specială, mijlocită de domnul Alexandru Andrășanu. Ea a fost posibilă printr-un proiect ambițios menit să propulseze Ținutul Buzăului în rândul siturilor protejate de tip geoparc.

          Pe 11 mai va avea loc un atelier de lucru la care domnul Alexandru Andrășanu va conferenția despre Geoparcurile Internaționale UNESCO, despre calitățile ce îndreptățesc Ținutul Buzăului să aspire la acest statut și despre șansa acestuia de a deveni sit UNESCO, propunând o călătorie în timp, în istoria vulcanilor, a dinozaurilor, a chihlimbarului, a sării, dar și o incursiune în viața și tradițiile localnicilor din Țara Hațegului și din Ținutul Buzăului. Este o poveste despre felul în care îmbinarea științelor cu arta, educația și interpretarea patrimoniului a născut un nou concept de dezvoltare, o rețea globală de teritorii unice și un nou program UNESCO.

Ca urmare, susțin acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Buzău domnului Alexandru Andreșanu”, a precizat Presedintele Consiliului Judetean Buzau in expunerea de motive privind acordarea titlului de CETATEAN DE ONOARE.

A.D.

Scroll to Top