Mircea Diaconu, la Buzau. Una dintre opriri pe harta patrimoniului ranit

diaconu newsbuzauO zi de joi, 4 mai, si o intalnire memorabila la Buzau, pe terasa Hotelului Art, cu europarlamentarul Mircea Diaconu. Traseul editiei 2017 a turului Romaniei in care s-a inscris si Buzaul a inclus localitati in care exista obiective de patrimoniu aflate in pericol, obiective care au fost selectate dintre cele semnalate de cetateni pe site-ul Harta Patrimoniului Ranit, proiect lansat de Mircea Diaconu in luna mai 2015. Prin acest proiect europarlamentarul atragea atentia cu privire la necesitatea salvarii patrimoniului cultural romanesc, demers pe care il sustine in fata autoritatilor europene.

 

Curiozitatea unora dintre invitati a deturnat usor, pentru inceput, tema intalnirii si ma refer la curiozitatea ziaristica a unora dintre cei prezenti care au incercat sa traga de limba invitatul vizavi de opiniunile politice despre Europa si spatiul dambovitean, insa maestrul Diaconu a gasit solutia de a multumi auditoriul si de a reveni la chestiune, adica la situatia monumentelor de pe raza judetului Buzau, cat si cu privire la acele solutii practice pentru restaurarea, reabilitarea si conservarea acestui patrimoniu istoric.

Monumentele semnalate pe Harta Patrimoniului Ranit, deschisa in cadrul proiectului initiat de catre europarlamentarul Mircea Diaconu, se aflau de multi ani pe site-uri (vezi: https://sites.google.com/site/sospatrimoniulbuzoian/home/obiective-de-patrimoniu si https://ro-ro.facebook.com/Patrimoniul-istoric-medieval-din-nord-estul-Munteniei-348820571903229/ ) si au fost promovate in ziarul NewsBuzau, iar acum aceste monumente au intrat in vizorul proiectului si starea de fapt a acestor monumente urmeaza sa fie adusa la cunostinta forurilor europene si oficialilor din Ministerul Culturii. Important este, in opinia maestrului Diaconu, ca in fiecare judet al Romaniei sa existe voci si implicare directa, pe langa autoritati, pentru a gasi solutii pentru recuperarea patrimoniului ( vezi : https://www.mirceadiaconu.ro/hp )

Sa nu considere cineva ca europarlamentarul a venit in fiecare oras cu un sac de bani pentru a incepe restaurarea unor monumente. El a venit sa dezbata fatetele multiple ale realitatii acestor monumente si sa explice modul in care face lobby in fata autoritatilor europene in acest sens si sa ii faca pe cei prezenti sa constientizeze oportunitatile acestui demers. Domnia sa a mai mentionat faptul ca asteapta proiecte, solutii practice, identificate in teritoriu, legate de modalitatile de a salva patrimoniul si faptul ca urmeaza sa contacteze Ministerul Culturii si, ulterior, acesta sa procedeze la contactarea celor care au raspuns proiectului Harta Patrimoniului Ranit si sa initieze posibile colaborari, in cazul in care aceste colaborari prezinta calitate si pot conduce la o finalitate practica. Maestrul Diaconu a mai adaugat si faptul ca Anul European al Patrimoniului (2018) trebuie sa fie in atentia tuturor celor care vor sa faca ceva pentru patrimoniul istoric si cultural din Romania si ca trebuie exploatata metodic aceasta oportunitate. Aceste monumente, gratie proiectului initiat, vor fi cunoscute in plan european si nu ramane decat sa stim sa folosim un astfel de moment.

 Adrian Constantin

Scroll to Top